Мармот, който скача във въздуха, размахвайки с лапи с ужас на лицето си, докато лисица се готви да се нахвърли, е снимката, която печели на китайския фотограф Йонгчинг Бао (Yongqing Bao) една най-престижните фотографски награди в света. 

Кадърът, който носи името The Moment, победи над 48 000 други снимки на различни фотографи, участващи в конкурса, от 100 страни в Годишния конкурс за най-добър фотограф на дивата природа (WPY). Конкурсът се провежда ежегодно от 55 години от Природонаучния музей в Лондон.

Бао заснема младия тибетски мармот в планината Qilian в Китай, докато пасе в алпийската поляна на Тибетското плато. Мармотът тъкмо е излязал напролет, след като е прекарал шест месеца в зимен сън.

Час преди снимката да бъде направена, мармотът забеляза тибетската лисица и издава звук, за да предупреди останалите 30 мармота в колонията си да се прикрият. 

Все пак гладната лисица, майка на три малки, се опитва да нахрани децата си и не отстъпва пред също толквоа гладния мармот, което обеснява и ужасът на лицето му, когато бива нападнат. Лисицата убива мармота малко след като снимката е направена.

Роз Кидман Кокс, председател на съдийската комисия за международния конкурс "Фотограф на годината на дивата природа", нарече кадърът идеалният момент.

"Снимките на Тибетското плато са достатъчно редки сами по себе си, но да бъде заснето такова мощно взаимодействие между тибетска лисица и мармот - два ключови  вида за екологията на този високо-тревист район - е изключително постижение", допълва Кокс.

Сред останалите забележителни кадри, се открои и този на Круз Ердман, който стана най-младият фотограф в Годишния конкурс за фотограф на дивата природа.

Някои от другите страхотни снимки на различни фотографи, участващи в конкурса, може да видите в постовете отгоре.

Кой е най-добрият фотограф на дивата природа за 2018 г.

Кой е най-добрият фотограф на дивата природа за 2018 г.

И коя е най-добрата снимка