Познаваме Гергана Данданова и от театъра, и от киното, на които е посветила вече цели 20 години от живота си. А от началото на сериала "Клетката" я гледаме и на малкия екран в ролята на Ина - майка в затвора, обвинена в най-тежкото престъпление, убийство.

Радина Боршош в "Алея на славата" – предизвикателствата да изиграеш амбициозен млад готвач

Хаос в кухнята – как Радина Боршош стана Али от "Алея на славата"

Актрисата за участието си в сериала, за приликите между двете професии и за ценните уроци от Стефан Данаилов

Въпреки че е покорила и сцената, и снимачната площадка, хората знаят малко за нея, тъй като извън работата тя избягва светлината на прожекторите. И до днес обаче Гергана Данданова продължава успешно да съчетава театъра и киното.

Още като тийнейджър тя се влюбва първо в сценичното изкуство, а впоследствие любопитството ѝ към актьорството се разгръща и в киното. Днес спокойно може да каже, че работата пред камера и пред публика има колкото сходства, толкова и различия.

За театъра Гергана Данданова казва, че дава възможност на актьора с времето да открива нови неща за образа си - и така той постепенно да става все по-пълнокръвен. В киното обаче нещата стоят по различен начин. В него актьорът трябва да е изградил героя си изцяло преди снимките и да е много точен и концентриран, когато те започнат. "Там няма място за колебание. Трябва във всеки един момент да си на 100%", казва Гергана.

Снимка 644858

Източник: NOVA / фотография Красена Ангелова

"Клетката" я спечелва с две неща. Първоначално е впечатлена от сценария на сериала - добре разказаната история за обикновения човек, в която има фокус, конфликт, обрати, но не и излишно разпиляване. После я привлича образът на Ина - съвкупност от всичко, което е правила досега в киното. Затова и подхожда към ролята си с много осъзнатост, отговорност и любов.

Всъщност да изиграе Ина - майка в затвора, обвинена в убийство, е едновременно вълнуващо и предизвикателно за Гергана. И въпреки че досега у нас не са снимани сериали за живот в затвора, тя не се подготвя за ролята си, като гледа филми или чете книги на подобна тематика. Основното, на което разчита, е собственото си усещане. И колкото и неочаквано да звучи, са ѝ помогнали и приликите, които има със своята героиня.

Снимка 644857

Източник: NOVA / фотография Красена Ангелова

По какво си приличате и по какво се различавате с Ина?

Героинята ми Ина е много борбена, изключително корава жена и това адски много ми помогна. Тя ме научи на много неща - да бъда по-силна, да мога да се справям с омразата и агресията, да бъда по-смела и борбена. На този етап мисля, че имам повече прилики с нея, отколкото разлики.

Черпихте ли от личния си опит на майка за ролята?

Разбира се. Всяко едно нещо, свързано с Михаела - дъщеря ми в сериала, е продиктувано от начина, по който се отнасям и с моите деца. Мисълта да защитиш детето си, да направиш всичко, дори извън възможното, да му помогнеш, да го помилваш, да му кажеш: "Ти можеш!" Всичко, което една майка би направила за детето си.

Снимка 644853

Източник: NOVA / фотография Красена Ангелова

Как един криминален сериал, чието действие се развива в затвора, отразява действителността ни и е актуален за обществото?

Чрез наболелите въпроси, които повдига. А в "Клетката" те са огледало на повечето ни обществени проблеми в момента. Например каква е цената на свободата - както физическата, така и духовната. Защото най-страшният затвор понякога е точно този, в който ние самите вътрешно се обричаме да живеем.

Друга много актуална тема е битката срещу корумпираната система и как една абдикирала държава превръща честни хора в престъпници. Тук идва и важният личен избор - можеш ли да запазиш достойнството и ценностите си в един свят, където често справедливостта е на страната на парите. Това е изключително болезнен въпрос за обществото ни, както и темите за агресията и насилието. Сериалът и сюжетните линии провокират размисъл, без да дават готови отговори.

Бяха ли голямо предизвикателство екшън сцените за вас и как се справихте?

Чисто физически, да. Внимаваш да не пострада партньорът ти, но и все пак трябва да забиеш юмрук в лицето му. Това бяха неща, за които се притеснявах. Да не нараня някого по време на тези сцени. Силните удари, паданията, масовите спречквания - всеки момент трябва да си нащрек. Ако се разсееш дори за миг, можеш да се сдобиеш с насинено око или ребро. Но работихме с много добри професионалисти и нямаше шанс това да се случи. Сцените бяха изпипани и с точни движения.

Маргарита Стойкова в “Диада” - момичето, което спечели “Златна роза” за най-добра актриса с първата си роля във филм

Момичето, което още на 19 спечели награда за най-добра актриса

Маргарита Стойкова за първата си главна роля в “Диада” и сложния свят на тийнейджърите

Освен на малкия екран, в кои постановки можем да ви гледаме този сезон?

В Театър "Българска армия" играя в 11 постановки. Най-новите заглавия са "Мизантроп", "Представление и половина", в което играем всички 14 актриси на театъра и разказваме собствени истории. Също така и спектакълът "64", който засяга темата за инвитро процедурите. Заповядайте в театъра, с радост ще ви посрещнем!