В летните горещини е съвсем естествено да ни се иска да се разхладим и освежим с напитка. В тези случаи фрапето е един от най-подходящите варианти. Въпреки че може да се спрем и на други студени кафета, гръцкото фрапе си остава сред най-предпочитаните.

Кафе, дехидратация и наистина ли не е добре да го пием в жегите

Наистина ли кафето ни дехидратира

Когато общоприетото не е изцяло вярно

Вероятно всички сме го опитвали - много кофеиново, с пухкава пяна, лед и (в повечето случаи със) захар и мляко - няма как да не го свързваме именно с Гърция. Там, както и в Кипър, фрапето е изключително популярно и харесвано, и то толкова, че се е разпространило из целия свят. И най-често се пие в горещите месеци през лятото.

Тези факти може и да са ни ясни, но знаем ли каква всъщност е историята на тази студена кафе напитка? Оказва се, че зад нея стои една любопитна случка.

Снимка 583062

Източник: iStock

Още през 70-те години на миналия век компанията Nestlé е разработвала нова шоколадова напитка за деца, която се е правела с шейкър. Тогава един от служителите ѝ, по време на почивка от работа, е решил да използва уреда, за да направи любимото си Nescafé, но със студена вода. Така от един случаен експеримент се ражда фрапето.

Безкофеиновото кафе, съдържанието на кофеин в него и истината за напитката

Тайните на безкофеиновото кафе

Добър избор ли е

И вече повече от 40 години напитката носи названието си "фрапе" и продължава да е националното кафе на съвременна Гърция, пише Greek Reporter.