Фризьорският салон на Франсиско Оливейра в Сао Пауло, Бразилия, започва да привлича вирусно внимание в социалните мрежи, след като той решава да сподели видеоклипове как прилага протези за коса на мъже, които се борят с косопад. Клиповете, често публикувани в TikTok и Instagram, показват как той успява да даде на всеки оплешивяващ мъж илюзията за естествена коса.

Подстригването и от какво зависи колко често да посещаваме фризьор

Колко често да се подстригваме

Отговорът е сложен и зависи от много фактори

За броени часове те преминават от плешиви или оплешивяващи мъже до такива с модерна прическа. С над пет години опит и над 3000 протези за коса, Франциско се специализира в справянето с предизвикателствата на самочувствието в началото на кариерата си.

Първоначално работата с деца не е в плановете му, но с трансформациите, достигащи до по-голяма аудитория онлайн, той започва да получава молби да помогне на други хора. Майката на малко момче, Джулиана Серкейра, се свърза с Франсиско и разказа историята на сина си Жоао, който получава сериозни изгаряния при домашен пожар на двегодишна възраст. След 18 операции деветгодишният Жоао остава с малко коса поради нараняванията.

Франциско е развълнуван от неговата история и решава да използва своя опит, за да му помогне. Въпреки предизвикателството, Франсиско прилага протеза за коса и създава естествен вид, който кара Жоао отново да се усмихме. За съжаление кожата на момчето не се адаптира към протезата и се налага тя да бъде премахната. Въпреки този неуспех обаче, опитът на Жоао отворя вратите на бръснарницата за други деца и Франсиско накрая създава кампания в негова чест — Projeto João Taboão. Целта на проекта е да помогне на децата да възвърнат самочувствието си, като им предостави безплатна коса.

Франциско използва протези от ултратънка силиконова основа с нишки човешка коса. Материята осигурява естествен вид на всеки, който го носи. Протезите се закрепват с помощта на двойнозалепваща лента, което позволява сигурно и естествено прилепване към скалпа. Този иновативен подход обаче има своите предизвикателства.

Приблизително на всеки 15 дни клиентите трябва да извършват поддръжка на протезите за коса, процес, който включва отстраняване, почистване и поставяне на нова самозалепваща лента. За тези, които живеят далеч от фризьорския салон, екипът на Франсиско учи както децата, така и техните майки как да извършват поддръжката у дома и предоставя комплект с основни артикули, както и обучаващо видео. Проектът, който разширява подкрепата си за деца от различни части на Бразилия, се провежда от екип от шестима, включително четирима фризьори, които, подобно на Франсиско, са специализирани в поставянето на мъжки протези за коса. Този подход гарантира постоянна грижа и подкрепа за децата, които се възползват от кампанията.

Projecto João Taboão възниква като отговор на необходимостта от по-широка цел за разрастващата се компания на Франсиско. Въпреки това, от самото си създаване, той го превръща в мисия да окаже положително въздействие върху живота на деца, изправени пред загуба на коса поради различни причини. Воден от чувство на благодарност за своя бизнес успех, Франсиско използва всеки шанс, който получава, за да върне на общността. Към януари 2024 г. проектът предоставя помощ на двойно повече деца, отколкото в началото, като покрива всички разходи, включително самолетни билети, за тези от различни щати в страната, пише BBC.

Хасан Крейк - ливанският фризьор, ненадминат в работата си с деца

Фризьорът, който знае как да подстриже всяко дете

Един невероятен професионалист със страхотно отношение

Най-възнаграждаващият аспект на проекта за космени протези, според Франсиско, е да станем свидетели на радостта на децата, които получават нова коса. Той цени преди всичко усмивките на лицата им и емоционалните реакции на родителите.

Въпреки че всички подпомогнати деца са уникални и специални, един конкретен случай е оставил траен отпечатък в паметта на Франциско. Това на момче, по съвпадение също наречено Жоао, което страда от последствията от нападение на питбул, но също като всички останали малчугани, си тръгва от салона със самочувствие и усмивка.