Както всяка година (и тази) на Киномания ще имаме възможност да видим много интересни филми. И докато се чудим кой от кой е по-добър и си отбелязваме в календара кога задължително ще сме на кино, решихме да обърнем внимание на едно от българските предложения, които не бива да пропускаме.

"Един дъждовен ден в Ню Йорк", Уди Алън и един от филмите, които да не пропускаме на Киномания 2019

Една неочаквано възникнала любов и последвалите куп непредвидени ситуации

"Един дъждовен ден в Ню Йорк" на Уди Алън идва на Киномания

Става въпрос за късометражната анимация "Физика на тъгата", която е по книгата на Георги Гоподинов. Режисьор и сценарист е Теодор Ушев ("Сляпата вайша), а краткото филмче може да се похвали с няколко спечелени награди. Това е специалната награда за късометражен филм на Филмовия фестивал в Торонто и награда за най-добра канадска анимация на Анимационния фестивал в Отава.

Според анотацията на филма в сайта на филмовия фестивал в Торонто аниматорът Теодор Ушев "постига ново ниво на артистичност с своята сага за мечтите на детето и нещата, за които съжалява възрастния".

"Засукан свят", Мариус Куркински, Киномания и кога ще можем да видим филма

Колко засукан е светът на един малък човек

Киномания започва на 14 ноември с новия филм на Мариус Куркински

Както добре е известно на всички, които са чели книгата на Георги Господинов, така и анимацията проследява историята на мъж, който пресява спомени от младостта си в България през все по-голямото отчуждение на зрелите си години в Канада.

"Болка и величие", Антонио Бандерас, Киномания и още един от филмите на фестивала

И болката, и величието на Антонио Бандерас

В новия филм на Педро Алмодовар

Късометражния филм има две версии - английска и френска, като същевременно ролите в английската са озвучени от Доналд Съдърланд и сина му Росиф Съдърланд, а френската от Ксавие Долан и Мануел Тадрос. Това е и първият напълно анимиран филм, който използва енкаустика (восъчна живопис).

"Физика на тъгата" е на 17 ноември 2019 г. от 19:00 в Зала 1 на НДК