Една тревожна новина за пореден път ни напомни, че най-големият хищник на планетата са хората. Финландия се присъедини към решението на Швеция и Норвегия да намалят драстично популацията на вълци на Скандинавския полуостров.

Снимка 486839

Източник: iStock

Редица природозащитни групи вече протестират срещу отстрелването на животните ни съобщават от ВВС.

Ловците в Швеция вече са убили годишната си квота от 27 вълка, докато във Финландия по закон трябва да бъдат убити 20 животни. Норвегия стига по-далеч - там възнамеряват да отстранят 60% от популацията, което се равнява на 51 животни.

Така в цяла Норвегия ще бъдат оставени три чифтосващи се двойки, като в това число влизат и някои от шестте такива двойки вълци, които обитават територии, разпределени между Норвегия и Швеция.

Тези бройки се струват шокиращи не само на нас - от природозащитната група Noah са решили да предприемат възможно най-бързи мерки, за да спрат избиването. "Управлението на бройките вълци в Норвегия излиза извън контрол - те просто застрелват животните, защото някои хора не ги харесват", казва Сири Мартинсен от организацията.

Тя напомня също, че едва 5% от територията на страната се води защитена зона за вълци, но дори и в нея през 2022 г. ще бъдат убити 25 животни. Организации за защита на животните в съседните Швеция и Финландия пък вече са подали сигнали към Европейската комисия, защото подобно "управление на популацията" на вълци е в разрез с директивите на ЕС за животински хабитати.