По традиция всеки петък подбираме пет нови песни от седмицата, които да представим. Преди големия финал на Евровизия за 2022 г., който ще се проведе на 14 май, решихме, че е удачно да подберем пет от най-добрите песни на държавите, които участват в конкурса тази година. 

На 12 май, се проведе втория полуфинал. Държавите финалистки от него са Сърбия, Белгия, Румъния, Чехия, Финландия, Австралия, Азербайджан, Естония, Полша, Швеция. На 14 май те ще се съревновават със страните от първия полуфинал: Украйна, Нидерландия, Молдова, Гърция, Армения, Швейцария, Норвегия, Исландия, Литва и Португалия, заедно с "големите пет", които директно отиват на финала, а именно Италия, Испания, Германия, Великобритания и Франция. 

На втория полуфинал отпаднаха Северна Македония, Израел, Грузия, Малта, Сан Марино, Кипър, Ирландия и Черна гора. Да видим кои страни и с какво успяха да ни впечатлят до момента. 

Kalush Orchestra със "Stefania" от Украйна

Започваме с Украйна и то не само защото прогнозите на букмейкърите са, че ще спечели конкурса тази година, а защото песента на Kalush Orchestra "Stefania" наистина е една от най-добрите (поне според нас). Kalush Orchestra е украинска хип-хоп група, която съчетава етнически мотиви с модерни звуци, използвайки различни народни инструменти.

Групата е кръстена на украинския град Калуш. Разположен в подножието на Карпатите, той служи като вдъхновение за членовете на бандата, които обичат да включват в песните си различни фолклорни елементи и автентична украинска музика. Освен това, Калуш е родният град на един от основателите на бандата - Олег Псюк. Песента, с която представят Украйна на Евровизия, е написана именно от фронтмена Олег Псюк в знак на любов и почит към майка му Стефания.

Евровизия, Украйна, Kalush Orchestra и защо прогнозите са, че те ще победят в конкурса

Ще спечели ли Украйна Евровизия

Какво сочат прогнозите на букмейкърите

Konstrakta с "In Corpore Sano" от Сърбия

Konstrakta е името на Ана Джурич от Сърбия. В ранните етапи на кариерата си певицата усъвършенства вокалните си умения в групата Zemlja Gruva, които пък имат честта да бъдат подгряваща група на Ейми Уайнхаус на последния й концерт в Белград през 2011 г.

Като солов артист Konstrakta се интересува от съвременни социални и емоционални явления. Нейната песен "In Corpore Sano" е интерпретирана от някои като критика и сатира на недостижимите стандарти за красота. Ана е концептуалният дизайнер на всяко музикално видео, което издава, а освен че създава музика, талантливата изпълнителка и бизнесдама има и диплома по архитектура.

Zdob şi Zdub & Advahov Brothers с "Trenulețul" от Молдова

Zdob şi Zdub са група, която стана известна със своите зрелищни концерти на живо и закачливи мелодии.

Бандата съществува от 1994 г. и усъвършенства "занаята си" с почти постоянен график от концерти, турнета и фестивални изяви, като междувременно успява да издаде 10 албума в процеса. Към групата в Торино се присъединяват Advahov Brothers - двама музиканти, които са толкова популярни в Молдова, че дори имат собствен народен оркестър, който често има участия на разпродадени събития в цялата страна.

Жереми Макизе с "MIss You" от Белгия

Родом от Антверпен, Белгия, Жереми е артист с толкова впечатляващ глас, че спечели "Гласът на Белгия" за 2021 г. 

Талантът на Макизе е забелязан в ранна възраст от родителите му, които са музиканти. От малък той пее в местния църковен хор, като на по-късен етап преминава към професионални вокални уроци в училище.

Днес кариерата му в музиката върви успоредно с стремежите му да стане професионален футболист. Талантлив вратар, певецът наскоро подписа договор да играе с футболния клуб Екселсиор Виртон. Амбициозната млада суперзвезда иска да следва и двете си страсти в живота. 

S10 с "De Diepte" от Нидерландия

S10 е името на Стиен ден Холандър, холандска певица, рапър и автор на песни. Само на 21 години изпълнителката си спечели име като любимка на холандската алт-поп сцена, като завладя сърцата на критиците и натрупа лоялна армия от фенове.

През 2016 г. - само на 17 години, S10 се заема да напише, запише и издаде самостоятелно първия си мини албум, Antipsychotica, който се радва на огромен успех. С милиони стриймвания, сътрудничество с някои от най-големите артисти в Холандия и възторжени отзиви от музикални критици, S10 продължава да изгражда своя собствен път в музикалната индустрия.

Евровизия, България, Поли Генова, Кристиан Костов - как и с какво се представи страната ни през годините в музикалния конкурс

И ний сме дали нещо на Евровизия

България на Евровизия през годините

Сред фаворитите ни тази година на Евровизия определено попадат и Subwoolfer с "Give That Wolf A Banana" от Норвегия, както и We Are Domi с песента им "Lights Off" от Чехия. 

Не ни остава друго освен да пожелаем късмет и успех на всички 25 участници, които ще се състезават на финала, като искрено се надяваме да спечели най-добрият.