От петък, 14 юни, един месец светът ще бъде футбол, както обичат да казват всички запалянковци. Евро 2024 започна, а освен на играчите от националните отбори и срещите помежду им, обръщаме внимание на един интересен акцент от това мащабно спортно събитие - неговата устойчивост и грижа към околната среда.

Какво трябва да знаем за Fussballliebe - официалната топка на Евро 2024

Какво трябва да знаем за Fussballliebe - официалната топка на Евро 2024

Ето какво е общото между нея и тази от Мондиал 2022

Домакинът Германия може да се похвали със завидни постижения в тази област. Организаторите на европейското обявиха, че ще спазват всички най-високи стандарти и добри практики. Разбура се, нуждаят се и от усилията и екипната игра на всички участници в турнира и запалянковци по трибуните, за да успеят да проведат най-зеления футболен турнир досега, каквато заявка дадоха още преди няколко месеца.

Страната нямаше нужда да строи нови спортни съоръжения преди началото на турнира, а просто направи някои подобрения по вече съществуващите. Част от тях са с цел модернизация и максимална ефективност при потреблението на вода и електричество. Консумацията на енергия се ограничава там, където е възможно - например в медия центровете, залага се и на възобновяеми източници на енергия.

Снимка 669535

Източник: GettyImages

Помислено е също така и за логистиката и планирането на срещите, за да се наложи минимално движение между градовете на отборите и феновете. Взети са и "интелигентни решения за мобилност". Например всеки зрител, който има купен билет за дадена среща, може да се придвижи безплатно до стадиона с градски транспорт. Предвидени са и отстъпки за ползването на ЖП превоз с цел намаляване на въглеродните емисии и използването на автомобили.

Помислено е и за храната. Евро 2024 ще е първият подобен турнир, на който ще има чаши за многократна употреба на всички стадиони, както и във фен зоните за обществено гледане. Освен традиционния братвурст, на запалянковците ще се предлагат и вегетариански алтернативи. А всички ще бъде в минимални опаковки, които могат да се рециклират.

Снимка 669534

Източник: GettyImages

Освен това, организаторите ще поемат отговорност за "неизбежните въглеродни емисии" чрез създаването на специален климатичен фонд, с който ще се финансират екологични проекти. А управлението им ще бъде изцяло в ръцете на немските аматьорски отбори. За всеки "неизбежен" тон CO2, който първенството произвежда, ще се дарят 25 евро (и така до общо 7 милиона). Всички тези мерки са част от мащабна стратегия на УЕФА на стойност 32 милиона евро.

Преди Евро 2024 - ето на кои стадиони ще се играят мачовете

Преди Евро 2024 - ето на кои стадиони ще се играят мачовете

10 впечатляващи съоръжения

Очевидно намаляването на отпечатъка върху околната среда се очертава като тенденция при големите спортни събития и това може само да ни радва. Световното по футбол в Катар през 2022 бе определено от организаторите като първото с "нулев въглероден отпечатък", но впоследствие се оказа, че това е заблуда. Въпреки това, усилията, които се полагат в тази посока, са все повече, и изглежда това е един от начините, по които спортните събития ще се променят в бъдеще, пише Clean Energy Wire.