Ескалаторите определено са създадени за наше удобство - изключително полезни са, когато ни мързи да се качваме и слизаме, когато бързаме или когато носим тежък багаж.

Приемаме ги за даденост и може би никога не сме се замисляли за някои очевидни факти. Като защо например стъпалата им не са гладки? Истината е, че дизайнът им има много практична цел.

Снимка 408045

Източник: iStock

Макар на повечето от нас да ни изглежда логично да са направени назъбени, за да подобряват сцеплението между обувките на хората и стълбите на ескалатора и да не се хлъзгаме по тях, всъщност има и друга причина.

Всеки, който се е качвал на ескалатор, знае, че стъпалата постоянно се движат от върха до дъното. Но ето нещо, което може и да не сме забелязали. Когато стъпалата на ескалатора се изравнят до т.нар. гребенна плоча, намираща се в единия и в другия край на ескалатора, там се задържат боклуци или отпадъци, паднали случайно на стълбите.

Снимка 408047

Източник: iStock

Вдлъбнатините на вече изравненото стъпало се пресрещат с гребенната плоча, което затруднява влизането на различни предмети във вътрешната част на ескалатора, пишат от Reader's Digest.

Релефните вертикални ленти на стъпалата всъщност съдействат да не попадат множество и различни боклуци в механизма, който задвижва ескалатора, за да не се стига до временно спиране или дори до тежка повреда на машината.