Не са един и двама спортистите, които освен да печелят милиони, се опитват да бъдат полезни на обществото. Дали с благотворителни инициативи, или пък като гласно изразяват несъгласието си с нещата, които се случват в обществото.

Енес Кантер е точно от тези спортисти. Баскетболистът на Бостън Селтикс от години води задочна битка с турското правителство, като е нежелан в страната си, защото гласно критикува управлението и незачитането на човешките права.

Всъщност, 29-годишният Кантер се подвизава в Америка от тинейджър, защото преследва мечтата си да играе при най-силните. Баскетболистът също така гласно критикува Китай и ограничаването на правата на хората там.

Очевидно не прави всичко това с цел хората да го харесват, защото съвсем официално е решил да смени името си. Мениджърът му казва пред Associated Pres, че документите вече са входирани и новото име на баскетболиста трябва да бъде Енес Кантер Фрийдъм.

Енес Кантер, Майкъл Джордан, Леброн Джеймс и защо баскетболистът ги нападна

Кой и защо нападна Майкъл Джордан и Леброн Джеймс

Енес Кантер има мнение

И всичко това се случва на фона на новината, че Кантер вече официално е и американски гражданин. Той е част от NBA от 2011 г., когато беше избран още в първия кръг на драфта, пише The Guardian.