Учените твърдят, че четенето на книги и историите в тях активират в мозъка сходните на онези невронни пътеки, които биха "светнали", ако самите ние изживяваме описаните сцени и случки. Така мозъкът ни придобива близка до реалната опитност, без да ставаме от дивана, а описаните красоти и приключения оживяват в съзнанието като наши собствени.

Ето и защо пътеписите са основният жанр, към който прибягваме в последните месеци, като средство за приключенски халюцинации и телескоп към свободата на изследователския човешки дух.

Сигурни сме също, че винаги когато четеш вълнуващ пътепис, се чудиш що за човек трябва да си, за да пишеш и да пътуваш така. Да експериментираш, да не знаеш, да търсиш. И по пътя си да запалиш и вдъхновиш други. Затова и ни се прииска да поговорим с човек "от кухнята", който от първа ръка попива емоцията и огъня на приключенеца-писател.

Снимка 496658

Източник: Личен архив

Елеонора Гаджева е главен редактор на издателство "Вакон", отговорно за много от книгите за приключенци в книжарниците у нас. От пет години има същата роля и в списание travel& extreme Explorer.

Ароматът на централните квартали в арабския свят, оглушителната джунгла в Южна Америка и тишината на пустинята очертават картата на любимите пътешествия на Елеонора.

Снимка 496659

Източник: Личен архив

Пътува винаги, когато може, без значение къде и за колко време. Журналистическият й над 20-годишен опит пък я е срещнал с количество впечатления и съдби, присъщо на истинския откривател.

Какво е да си пътешественик, как се редактира приключение и кои са пътешествениците, които си заслужава да следваме, може да разберете от самата Елеонора на mybody.bg.