През 2016 г. светът загуби поредния музикален талант в лицето на Джордж Майкъл - една от най-големите звезди на поп музиката. Той почина на 25 декември - по ирония на съдбата в деня, за който се пееше в един от първите му хитове "Last Christmas".

Джордж Майкъл почина в дома си в Англия, а като причината за смъртта бе изтъкната сърдечна недостатъчност. Мениджърът на певеца Майкъл Липман тогава  разкри, че 53-годишният Майкъл е издъхнал в съня си.

Тъй като днес, 25 юни, Джордж Майкъл трябваше да празнува рожден ден и щеше да навърши 60 години, решихме да си припомним някои от най-интересните факти от живота му, заедно с най-добрите му песни през годините.

Разкриха подробности от последните дни на Джордж Майкъл

Разкриха подробности от последните дни на Джордж Майкъл

Нов документален филм разказва за миналото му с Wham!

Истинското име на Джордж Майкъл всъщност е Йоргос Кириакос Панайоту. Роден е в Лондон, макар семейството му е да с гръцки произход. През 1981 г. сформира групата Wham! със своя приятел от училище Ендрю Риджли. Това е първата западна поп група, която посещава Китай. Една от песните им пък - "I Want Your Sex" - е забранена в САЩ.

Като малък, бащата на Джордж му е казвал, че не може да пее. Но да "имаш родител, който ти казва, че не можеш да правиш нещо, е една от най-добрите причини да се бориш за това", казва изпълнителят в интервю.

След разпадането на Wham през 1987 г. стартира солова кариера с албума Faith. Продава над 100 млн. албума по целия свят (включително в годините на Wham!).

През 1998 г. Джордж Майкъл признава, че е гей, след като години наред отказва да коментира своята сексуалност. 

След смърта на Джордж Майкъл се появиха редица свидетели с неразказани истории, които потвърждават, че анонимно той непрекъснато е подкрепял финансово различни благотворителни инициативи и хора в нужда. Дори работил в приют за бездомни, но държал безкористната му дейност да остане в тайна. 

Стана ясно и че преди да почине е работил върху нов албум - работата по него е продължавала повече от десетилетие, припомнят от Guardian. И докато се надяваме, че е въпрос на време да се появи нова музика от позабравените му архиви, нека си припомним някои от най-добрите му песни през годините, които често звучат в главата ни. 

10. Джордж Майкъл - "One More Try"

9. Band Aid -  "Do They Know It's Christmas"

8. Джордж Майкъл и Елтън Джон - "Don't Let the Sun Go Down On Me"

7.  Джордж Майкъл- "I Want Your Sex"

6. Джордж Майкъл и Арета Франклин - "I Knew You Were Waiting"

5. Джордж Майкъл - "Faith"

4. Джордж Майкъл и Queen - "Somebody To Love"

3. Wham! - "Careless Whisper"

2. Джордж Майкъл - "Father Figure"

1. Wham! - "Wake Me Up Before You Go-Go"