С боядисанo в бяло лице и носещ изцяло светъл ансамбъл, с изключение на дългите черни ръкавици и ботушите на платформи, Джина Марвин позира на фона на покрита със сняг земя и замръзнало море. Това е впечатляваща сцена, която открива документалния филм Queendom от 2023 г, който проследява историята на странния руски пърформанс артист, създаваща произведения на изкуството - които предизвикват обществеността и създават политически ситуации.

Дария Касаткина, Витя Кравченко и признанието на руската тенисистка, че е хомосексуална

Голямото признание на една руска тенисистка

Дария Касаткина говори открито за сексуалността си

Носейки нестандартни, ефирни костюми, често изработени от тел и тиксо и слагайки поразителен грим, Марвин тласка тялото си до крайности в изпълненията си, които се случват на обществени места - най-често по улиците на Москва. И в пълно противоречие с руското правителство.

Това често подлага артистът на рискове, включително заплахи, физическо и хомофобско насилие. След фотосесия, която прави в родния си град Магадан в Русия, той е изгонен от местен супермаркет от охранители, които казват, че нарушава спокойствието.

Така Марвин премества трибуната на своето изкуство в столицата Москва - където залепва цветовете на руското знаме по тялото си, призовавайки по този начин за свободата на руския опозиционен лидер Алексей Навални. Действието води до изключването от колеж в град заради "изразяване на негативно мнение към правителството".

И все пак Марвин остава непокорен и преследва изкуството си въпреки опасностите. "Никой, дори тук в Русия, не може да ме уплаши. Аз съм като рицар в броня", казва във филма, който вече спечели награди на филмовите фестивали в Копенхаген и Лондон.

Режисьорът на продукцията Агния Галданова първоначално има идея да създаде история за драг общността на Русия като поредица с множество герои. "Но когато се срещнах с Гена, бързо осъзнах, че нямам нужда от друг герой", казва тя в интервю за CNN. "Идеята ми бе да посоча социалните проблеми в руската страна и изкуството и борбата на тези, чиито гласове винаги се заглувашат."

Филмът проследява нетолерантната среда към ЛГБТК (общностите на лесбийки, гейове, бисексуални, транссексуални и куиър) хората в Русия днес. През последните години правителството включи изрична забрана на еднополовите бракове в конституцията на страната, определи няколко ЛГБТ организации като "чуждестранни агенти", а през 2022 г. закон забрани всякакво споменаване на теми, свързани с гей общността.

Джина Марвин, разбира се, изрзява своето негативно отношение към тази нетолерантност - защото е е малтретиран и на публично място, и дори от своите роднини. Снимките на Queendom съвпадат с периода, в който Русия нахлува в Украйна - април, 2021 г. Сцени от филма показват Марвин да участва в антивоенни протести, заради които е арестуван и след това призован в съда за избягване на военната служба.

Това бележи повратна точка за атриста. "Осъзнах тежестта на ситуацията. Не исках да участвам в тази война и да убивам други хора. Това определено не беше опция", каза Марвин.

През април, 2022 г. Марвин се мести в Париж. Там получава убежище и изгражда живота си, занимавайки се с мода и изкуство. "Queendom може и да проследява моменти от моя живот, но той не е конкретно за мен. Той е много по-мащабен и значим - повдига въпроса, че едно травматизирано и ограничено поколение трябваше да отгледа хора като нас, което е непоносимо трудно", споделя още Марвин.

Габи Тъфт - бившият кечист Гейб Тъфт, който от почти три години е трансджендър жена

Невероятната трансформация на един трансджендър кечист

Как изглежда сега Габи Тъфт

Галданова допълва пък, че се надява, че чрез филма ѝ хората в света ще имат по-голяма осведоменост за ситуацията в руската куиър общност. Queendom вече се излъчва в Обединеното кралство и Ирландия, а в бъдеще и в други части на света.