Ватиканските музеи съхраняват, защитават и възстановяват десетки хиляди безценни творби от древни и модерни времена.

Джани Креа е италианец, който от много време работи точно във Ватикана и е тясно запознат с контурите на историята. Почти всяка сутрин през последните шест години той отваря вратите на музеите на Ватикана. Преживял е тишината на Сикстинската капела на разсъмване, изучавал е сенките на Караваджо и се е възхищавал на текстурите на древен Египет.

Снимка 413974

Източник: culturacolectiva.com

"Да, аз съм просто един портиер и пазител на ключовете", казва Креа. "Но отварям вратите към историята на изкуството и историята на християнството - и това е най-голямата и най-красивата история, която съществува в света."

Креа работи във Ватикана в продължение на 20 години, но с длъжност главен пазител на ключовете е от шест. Сутринта му започва в 5:30 ч. на специално място с повишена защита, където се пазят 2797 ключа.

Снимка 413972

Източник: iStock

Креа и екипът му от 10 пазители на ключовете - петима сутрин и петима вечер, отварят и затварят по 300 врати всеки ден, като заедно със себе си мобилизират около 700 служители.

Те изминават около 8 км през музеите, които на ден са посещавани от около 28 хиляди души. Джани Креа не крие, че се гордее с работата си, като смята, че има особена привилегия да изпълнява именно тази длъжност.

Снимка 413975

Източник: culturacolectiva.com

"В крайна сметка изкуството ни свързва чрез нашата обща култура, история и човечност. Може и да съм обикновен работник, но се радвам, че пазя и се грижа за ключовете на историята."