Както добре знаем, кариерата на спортистите няма как да е много дълга, тъй като дълги години наред им се налага да надскачат предела на физическите си възможности. Но плувкинята Габриел Роуз, която е вече на 46 години, доказва, че за нея възрастта е само число и продължава да се състезава.

18-годишният състезател, който почина дни преди Олимпийските игри

18-годишният състезател, който почина дни преди Олимпийските игри

Джей Джей Райс щеше да се състезава за първи път на игрите

На 46 тя е най-възрастният спортист, който се състезава в плувните дисциплини за класирането на Олимпийските игри. Спечелва си мястото сред повече от 1000 участници и то повече от цели две десетилетия след последното си участие на Олимпиада. През 1996 г. представлява родната си Бразилия на Олимпийските игри в Атланта, а през 2000 г. - САЩ, на летните игри в Сидни.

"Просто се надявам да покажа на хората, че могат повече, че са способни да направят повече", казва Габриел Роуз. И допълва, че по-специално насърчава жените да не се страхуват да бъдат силни, да вдигат тежести, да се грижат за себе си и просто да знаят, че им предстои още много дори и в по-късните етапи от живота.

Всичко това обаче далеч не са само окуражаващи думи. Защото плувкинята дава много вдъхновяващ пример със собствените си постижения.

По време на състезанието в сериите на 100 метра бруст, тя плува редом до седмина други плувци, които са почти два пъти по-млади от нея, но това съвсем не ѝ пречи да запише личен рекорд. Тя завършва само след една минута, осем секунди и 43 стотни, като за първи път чупи бариерата от минута и девет секунди. Този резултат ѝ носи 11-ото най-добро време в предварителните състезания и място на полуфиналите. Там пък е дори още по-бърза - с времето си от една минута, осем секунди и 32 стотни, завършва на десето място. За съжаление обаче то не е достътъчно, за да продължи напред. 

Всъщност тези успехи на 46-годишната плувкиня идват след години, в които се отдалечава от професионалния спорт. След като не успява да влезе в олимпийския отбор на САЩ през 2004 г., изглежда, че състезателната ѝ кариера в плуването е приключила. Започва работа като треньор, става майка и продължава да се състезава, но в турнири от друг калибър. Там обаче също успява да изненада себе си.

Миналата година поставя личен рекорд на Masters и все пак решава да се пробва още веднъж за квалификациите преди Олимпийските игри, пише Assosiated Press.

"Не очаквах да съм толкова добра на 45 години. Затова си казах: "Да видим какво е възможно", споделя Габриел Роуз.

Тя допълва също, че наистина ѝ харесва да се връща към корените си като професионален състезател и иска да види на какво е способна. И както се оказва, то е повече, отколкото е предполагала. Въпреки това обаче няма да участва на трети Олимпийски игри и състезанията ѝ преди тях приключват с последната дисциплина - 200 метра бруст. А колкото до плановете ѝ след това:

Чейс Бъдингър, който от баскетболист в NBA стигна до Олимпийски игри 2024 по плажен волейбол

Как се стига от NBA до плажен волейбол на Олимпийските игри 2024

Голяма промяна за 33-годишният бивш играч на Хюстън Рокетс

"Трябва да се върна към реалния живот", казва плувкинята с усмивка.