Димитър Караниколов е добре познат с красивите си въздушни фотографии на близки и далечни страни. Макар да е архитект, той доби голяма популярност като фотограф, а последният му проект определено ще увеличи още повече интереса към него.

Снимка 596973

Източник: Facebook/dimitarkaranikolovphotography

Imaginary Shamans или "Въображаеми шамани" е серия фото портрети на шамани и лечители от различни краища на света, които не съществуват. Това не са реални снимки, а компютърно генерирани образи с помощта на изкуствен интелект.

Пред Designboom Караниколов разказва, че е използвал Midjourney - програма за изкуствен интелект, която създава изображения на базата на текстови описания. "За да имам по-конкретен резултат, бях много конкретен и описах много от детайлите, които искам да видя в крайното изображение като възраст, облекло, етнос и т.н."

Снимка 596974

Източник: Facebook/dimitarkaranikolovphotography

Програмата му позволява да зададе и типа обектив и фотографски настройки, които ще използва за "снимките". Така се раждат тези въображаеми шамани, които трудно бихме могли да повярваме, че наистина не съществуват някъде по света и не са застанали наистина пред обектива на Караниколов.

Снимка 596972

Източник: Facebook/dimitarkaranikolovphotography

Той допълва, че е наясно с противоречивата природа на AI технологията във фотографията. "Със сигурност ще има голямо отражение върху индустрията в бъдеще - скоро ще трябва да поясняваме дали снимката, която публикуваме, е истинска, или е дело на AI, защото в качеството няма да има разлика."

Цялата серия портрети Imaginary Shamans на Димитър Караниколов е тук.