Едва ли има някой, който да не е чувал за непоносимостта на вампирите към чесъна. Това твърдение е толкова популярно и старо, че не се бяхме замисляли откъде тръгва и каква е историята около него.

Лукът, чесънът и ползите от тях за здравето ни

Лукът, чесънът и ползите за здравето ни

Не бива да ги пренебрегваме

"От научна гледна точка, чесънът наистина е едно от чудесата на природата", казва Ерик Блок, признат професор по химия в държавния университет Олбани в Ню Йорк. Без да иска да каже, че е вълшебен, ученият има предвид безбройните ползи на ароматния зеленчук за здравето.

А основната заслуга се дължи на веществото алицин в чесъна. Това е основното "сярно съединение, което (за кратко) се отделя, когато срежем скилидка чесън", уточнява още Блок.

Снимка 535338

Източник: iStock

По принцип ролята на изгарящите и миризливи съединения в алицина е да предпазват скилидката от неприятелите в почвата. Но именно от него тръгва и популярната художествена измислица, че те гонят и вампирите.

Още през Средновековието някои европейци вярвали, че митичните чудовища са създадени от кръвна болест. Те смятали, че чесънът е силен ентибиотик и затова решили, че може да убие кръвопийците.

Изкуственият интелект и първият създаден от него антибиотик

Изкуствен интелект създаде невиждан досега антибиотик

Ефективен е срещу резистентни бактерии

От Природонаучния музей Карнеги обясняват произхода на това твърдение и с едно от най-редките медицински състояния порфирия. Тя обединява група от заболявания на кръвта, които се причиняват от дефектен ензим.

Въпросният ензим е нужен на телата ни, за да създадат хем - тъмночервените съединения, които съдържат желязо и помагат за транспортирането на кислород в тялото.

В резултат на усложненията от заболяването кожата става по-бледа и венците се свиват, заради което зъбите изглеждат по-големи.

Снимка 535339

Източник: iStock

Консумацията на чесън, както и слънчевата светлина, могат да влошат симптомите, затова и хората с порфирия ги избягват. Ето от тук идва и прочутата "фолклорна връзка", както професор Блок нарича мита за чесъна и вампирите.

Илон Мъск, конспиративните теории по негов адрес и как им отговори милиардерът

Илон Мъск: Аз съм вампир на 3000 години

Може ли собственикът на Tesla да пътува във времето

Доклад от 2014 г., публикуван в QJM: An International Journal of Medicine, обяснява и още една типична черта на популярните герои от филмите на ужасите. Пиейки човешка кръв, "вампирите (или болните от порфирия) теоретично могат да попълнят запасите си от хем", цитират учените от CNN.