Британският фотограф Уил Лукас успя да заснеме рядко срещан африкански черен леопард в Кения. Леопардът, за който се носят какви ли не легенди, последно е сниман през 1909 г. Тогава е забелязан в Адис Абеба, Етиопия.

Уил Лукас "хваща" в кадър животното в Laikipia Wilderness Camp в Кения. Снимката, разбира се, не е случайна. Фотографът говори с местни жители, които твърдят, че са забелязали леопарда наоколо. Затова Лукас решава да проследи стъпките му и да му устрои фотокапан на хищника, пише The Guardian.

Фотографът поставя безжични сензори за движение, надявайки се, че ще може да го заснеме през нощта. След няколко дни дебнене и чакане, Лукас установява, че камерата му е успяла да снима рядко срещаното животно.

Никълъс Пилфолд от Института за консервационни изследвания в Сан Диего публикува статия, посветена на регистрирането чрез заснемане на африканския черен леопард, който макар на пръв поглед много прилича на черна пантера, всъщност е много рядко срещан леопард с генна мутация. Черните леопарди имат тъмен цвят козина в резултат на меланизъм - генна мутация, която води до свръхпроизводство на пигмент.