Само преди около две седмици Световните рекорди на Гинес обявиха кучето Спайк - чихуахуа на 23 години, за най-старото живо куче в света. Сега обаче се налага рекордите да бъдат актуализирани, тъй като най-старото живо куче се оказва, че е друго.

Кучета, ревност и наистина ли ревнуват домашните ни любимци

Ето защо кучетата всъщност не ревнуват

Какво означава поведението им

Новият световен рекордьор се казва Боби и е чистокръвен Rafeiro do Alentejo - порода, която има средна продължителност на живота от 12 до 14 години. Въпреки това обаче Боби е вече на цели 30 години и по думите на стопаните му се чувства добре за възрастта си.

Кучето е живяло целия си живот със семейство Коща в село Конкейрош, близо до западния бряг на Португалия. Стопанинът му Лионел споделя, че го храни със същата храна, като тази на семейството. "Между консерва животинска храна или парче месо, Боби не се колебае и избира нашата храна." Леонел обаче предвидливо накисва храната във вода, за да премахне по-голямата част от подправките.

Освен уплахата през 2018 г., когато е хоспитализиран, след като внезапно колабира поради затруднено дишане, стопанинът казва, че Боби се радва на сравнително безпроблемен живот и вярва, че тайната на дълголетието му е "спокойната и мирна среда", в която живее.

Кучетата и защо се въртят в кръг преди да си легнат да спят

Защо някои кучета се въртят в кръг преди да си легнат

Наследство от техните предци

Годините обаче си казват своето и Боби вече има проблеми с ходенето и влошено зрение, пише BBC. Въпреки това семейство Коща, което го определя като "единствен по рода си", продължава да се грижи за домашния си любимец.