Обожаваме моретата и океаните, в които можем да намерим не само прохлада и много забавления, но и голямо разнообразие от морски обитатели. В соленоводните басейни обаче има и едни животни, които все се надяваме да не срещаме отблизо - медузите.

И докато тези в Черно море могат само леко да ни опарят, на много места, като в Австралия, медузите могат да причинят дори и смърт. Други пък са способни да ни изплашат почти до смърт с размерите си.

С подобен екземпляр наскоро има близка среща и биологът Лизи Дейли. Тя се гмурка край бреговете на Корнуол, Великобритания, като част от благотворителната кампанията "Седмица на дивия океан", събираща средства за опазване на морета и океани.

Снимка 310744

Източник: iStock

Изненадващо и за Дейли, по време на престоя си под вода тя попада на медуза, която е голяма почти колкото нея, и успява да я заснеме.

Биологът споделя, че срещата с това създание с дължина около метър и половин и чадърче около половин метър, е една от най-впечатляващите гледки, които е виждали под вода. 

Този вид медузи са най-големите, обитаващи водите около Обединеното Кралство и понякога морето изхвърля стотици от тях край бреговете. Толкова голям екземпляр обаче досега не е документиран, пише Guardian.

Морска оса: има ли противоотрова за най-смъртоносното животно на земята

Има ли противоотрова за най-смъртоносното животно на земята

Медузата, която може да убие 60 човека наведнъж

Въпреки големите си размери, тези медузи не се смятат за опасни за човека. Все пак, изгарянето от допира с тях може да ни причини доста неприятни усещания.