Стилът на Banksy е уникален и неслучайно продължава да е най-скъпо платеният графити артист. Като изключим завидната му техника, той обикновено засяга политически теми в творбите си. Но пандемията не подмина и него, в добрия и креативен смисъл на думите.

Banksy, затворът в Рединг, Оскар Уайлд и какво иска да каже художникът с новото си творение

Банкси се разписа и в град Рединг

Този път с препратка към гениалния Оскар Уайлд

Още миналата година Banksy подарява на болницата в Саутхамптън графиката си Game Changer, вдъхновена от пандемията.

С платното авторът прави своеобразен реверанс към персонала от Националната здравна служба (NHS) на Острова. Тя изобразява дете, което вместо добре познатите Батман и Супермен, в ръцете си държи друг герой на нашето време - медицинска сестра в униформа на Червения кръст.

Към платното Banksy прилага и бележка с надписа "Благодаря за всичко, което правите. Надявам се (творбата му) поне малко да озари мястото, макар и да е черно-бяла."

Още тогава художникът възнамерява да обяви на търг Game Changer и да дари приходите на здравни и благотворителни организации към NHS, заели първа линия в борбата с вируса във Великобритания.

Това, което едва ли очаква тогава обаче, е рекордната сума, за която наскоро се продаде неговото произведение на изкуството.

Първоначалните прогнози на аукционната къща Christie"s, базирани на предишни продажби на творби от Banksy, са за сума от порядъка на 2,5-3,5 милиона британски лири.

Джей Зи, Topps Chrome и рекордната сума за търговската карта с автограф

Джей Зи пак удари рекорд

Уникално постижение за известна личност, която не е спортист

Но Game Changer надминава всички очаквания, защото се купува на търг за невероятните 14,4 милиона. Браво. Откъдето и да погледнем, си струва.