Ърнест Хемингуей (1899-1961) е сред най-значимите автори не само в родната му Америка, но въобще в световната литература. Прочут не само с невероятните му произведения, той е и сред най-видните бохеми за времето му.

Участва в три войни и оцелява в две самолетни катастрофи. След втория инцидент го смятат за мъртъв, но той излиза от джунглата с банани и бутилка джин в ръце. "Наранен, но непокътнат", както го описват от списание Time.

Популярността му в съчетание с номадския му характер и огромен апетит към алкохола, стават повод за възхода на не едно и две семейни заведения в различни градове по света. Редица местни барове се прочуват именно благодарение на него, защото е сред постоянните им клиенти.

Куба, COVID-19, частият и държавният сектор, и кои мерки разхлабва страната

Куба е пред историческа реформа

Разхлабва мерките, но не срещу COVID-19

Един от тях е Floridita в столицата на Куба, където живее от 1939 до 1960 г. и пише две от най-известените му произведения - повестта "Старецът и морето" и романа "За кого бие камбаната".

Заведението съществува от 1910 г. и днес е сред най-големите атракции в Хавана. Прочуто е с коктейлите дайкири, които предлага още от зората на своята славна история. През 30-те години на миналия век даже издава цяла книга с рецептите на прочутите питиета.

Сред тях е и Daiquiri No. 3 от менюто му, което се оказва най-близо по състав до любимия вариант на Хемингуей. Но писателят си го предпочитал с двойно количество ром и почти без захар.

Известният американец толкова често поръчвал любимата си комбинация, че от заведението наричат микса му Papa Doble.

Но вероятно малко от клиентите успяват да изпият повече от един, защото е много силен и горчив на вкус. Говори се, че Хемингуей веднъж събрал очите на всички в бара, след като обърнал един след друг 17 такива коктейла.

Какво ни трябва за Papa Doble

  • 100 мл бял ром
  • 30 мл сок от лайм
  • 30 мл грейпфрутов сок
  • 22.5 мл ликьор от череша мараскино
  • 15 мл обикновен захарен сироп

Какви ги правим

Комбинираме всички съставки в шейкър с фино натрошени бучки лед и разклащаме за 10 секунди. Сервираме в стъклена чаша и "декорираме с мрачен поглед или може би военна история", както съветват от Robb Report.