Преди почти седмица излязоха номинациите за Оскар и оттогава вълненията за церемонията по награждаването все повече се засилват. И това е напълно разбираемо. Освен това дните до 12 март малко по малко намаляват.

Джон Уилямс, “Семейство Фейбълман” и 53-ата номинация за Оскар на композитора

Кой е човекът с най-много номинации за Оскар

Номиниран е цели 53 пъти

За раздаването на Оскарите несъмнено се е развълнувала и актрисата Андреа Райзбъро. Тя получи изненадваща номинация за най-добра актриса за ролята си във филма To Leslie след масова кампания, подкрепена от Кейт Уинслет, Джейн Фонда, Чарлийз Терон, Гуинет Полтроу и Ейми Адамс.

Филмът всъщност е с доста ниска репутация. При излизането си през октомври 2022 г. той печели едва 27 000 долара. Андреа Райзбъро пък е номинирана за наградата Independent Spirit, но не и за Златен глобус.

Снимка 604359

Източник: GettyImages

След новината за номинацията са Оскар обаче актрисата споделя развълнувана пред Deadline, че ѝ е трудно да повярва, че това ѝ се случва. "Въпреки че имахме голяма подкрепа, идеята, че това наистина може да се случи, изглеждаше толкова далечна", казва още тя. По думите на Кейт Уинслет номинацията на колежката ѝ Андреа Райзбъро е трудно спечелена и напълно заслужена.

Дали това обаче наистина е така, в крайна сметка тепърва предстои да разберем. Оказва се, че филмовата академия ще направи преглед на процедурите по номинациите заради нетипичната подкрепа от страна на актриси към Андреа Райзбъро, пише The Guardian.

Оскари 2023, София Филм Фест и номинираните за наградата филми, които ще видим на фестивала тази година

7 претендиращи за Оскар филма, които да гледаме на кино у нас

Чакането няма да е дълго

"Целта на Академията е да гарантира, че надпреварата се провежда по справедлив и етичен начин и ние се ангажираме да осигурим приобщаващ процес", се казва в изявлението.