През 1997 г. излезе американският филм "Седем години в Тибет" с участието на Брад Пит. Истината е, че покрай него научихме за едноименната биографична книга на Хайнрих Харер от 1952 г., в която австрийският алпинист описва приключенската си история в Тибет по време на Втората световна война.

"7 години в Тибет" излезе в книжния си вариант на български език едва през 2018 г. Тогава за пръв път успяхме да се докоснем до същинския разказ за Хайнрих и си дадохме сметка колко много се различава филмът  от книгата и колко по-добро всъщност е написаното, заради своята искреност, неподправеност и достоверност. Книгата създава един незабравим портрет на тибетската религия, култура и обичаи, благодарение на което се превърна във вечна класика.

Петер Ауфшнайтер

Източник: "Изток-Запад"

Петер Ауфшнайтер

30 години след издаването на "7 години в Тибет", посмъртно излиза и книгата "8 години в Тибет", написана от най-близкия спътник на Хайнрих Харер по време на приключението му в Тибет -  Петер Ауфшнайтер.

Подобно на своя приятел, Ауфшнайтер прекарва почти осем години в Тибет, много от които в "Забранения град" Лхаса, където сътрудничи на Далай Лама и работи като техник, картограф и аграрен инженер за тибетското правителство. Така той има възможност да опизнае страната и хората в тази част на света, както почти никой друг европеец.

Задълбочената му и богато илюстрирана книга (голяма част от снимковия материал е негово дело) описва по познатия от Хайнрих Харер стил -  сдържано и биографично, преживяванията му в тази загадъчна земя.

Снимка 467756

Източник: "Изток-Запад"

"Защо изобщо написах тази книга? Мислех си, че би могла да покаже какви бяха нещата едно време в Тибет - малко преди големия, най-големия обрат в историята на този малък, но изключително значим народ. Тибет, какъвто е описан тук, не съществува вече и никога не би могъл да бъде същият за съжаление на естетите и на туристите. Тибетците в изгнание обаче безусловно доказаха способността си да се справят с живота, благодарение на голямата си воля и живия си темперамент", пише за книгата си Петер Ауфшнайтер.

"8 години в Тибет" на Петер Ауфшнайтер излиза на български от "Изток-Запад"