Въпреки дъждовното време, лятото с бавни крачки се приближава и става все по-приятно да сме с приятели навън, с които да споделим по бира в парка между капките. Освен повече слънце, юни ни обещава и по-големи дози музикални събития, които да зарадват и най-претенциозния вкус на меломаните. И въпреки че се оказва трудна задача, защото ни очакват доста концерти, все пак успяхме да подберем шест събития, които не бива да пропускаме този месец.

Лола Астанова

  • Къде: Зала 3 на НДК, София
  • Кога: 6 юни
  • Коя: Талантливата и привлекателна Лола Астанова започва музикалното си пътешествие, когато е едва на 6 години. Тя бързо усеща, че това е нейното призвание и до ден днешен не спира да развива уменията си. Впечатлява не само със своя прочит на класически произведения на Шопен, Лист и Рахманинов, но и с аранжиментите на хитове като "Don't Stop the Music" на Риана и "We Are the Champions" на Queen. С над 1 милион последователи в Instagram и над 300 милиона гледания в социалните мрежи, тя става един от най-търсените пианисти в света.
  • Колко: от 80до 160 лв. на eventim.bg
  • Защо: Носителката на награди Еми, Грами, както и на редица други музикални отличия, ще завладее публиката с въздействащ и дълбоко емоционален стил, безпогрешна техника, силно женско присъствие и уникален усет към модата, който се превръща в нейна запазена марка.
Пианистката Лола Астанова разказва за живота и творчеството си броени дни преди концерта ѝ в София

Секси и талантлива - пианистката, която всеки иска да слуша (и гледа)

Лола Астанова за композирането, концертите и инфлуенсърите

Hollywood Vampires

  • Къде: "Арена София", София
  • Кога: 12 юни
  • Кои: Американската супергрупа Hollywood Vampires е създадена през 2015 г. най-вече с идеята да почетат музиката на рок звездите, починали през 70-те години. Вече имат издадени два студийни албума, като в тях работят с гост музиканти, сред които са Пол Маккартни и Дейв Грол. Hollywood Vampires също не е случайно - то е и името на клуба на знаменитостите, създаден от Алис Купър през 70-те години на миналия век. В него са членували известни музиканти като Джон Ленън и Ринго Стар от The Beatles, Кийт Муун от The Who, Мики Доленц от The Monkees и други.
  • Колко: От 90 лв. до 170 лв. на eventim.bg
  • Защо: Като традиция сетлистът на Hollywood Vampires включва едни от най-големите хитове на легенди като The Who, Led Zeppelin, David Bowie и Motörhead. Пред феновете си в България супергрупата ще изпълни и собствен репертоар от последния им студиен албум Rise (2019 г.), който включва синглите "Heroes", "The Boogieman Surprise" и "Who"s Laughing Now". Ще имаме възможност да видим Джони Деп в различно амплоа от това на актьор, защото в Hollywood Vampires той влиза в ролята на китарист. На другата китара е Джо Пери от Aerosmith, а вокалите са поверени на Алис Купър. Този път към тях ще се присъедини и китаристът на Alice Cooper Томи Хенриксен.
Hollywood Vampires, Джони Деп, Алис Купър, Джо Пери и първият им концерт в България

Джони Деп в България, но с китара в ръка

Hollywood Vampires и първият им концерт в България

Омара Портуондо

  • Къде: Зала 1 на НДК, София
  • Кога: 12 юни
  • Коя: Звездата на Омара изгрява през 50-те години на миналия век, но докато ранните ѝ записи я правят звезда в Куба, участието ѝ в албума и в документалния филм The Buena Vista Social Club фокусират международното внимание върху нея. А соловият ѝ албум The Buena Vista Social Club Presents Omara Portuondo, издаден през 2000 г., затвърждава статута ѝ на един от най-големите музикални посланици на Куба.
  • Колко: От 66 лв. до 144 лв. на eventim.bg
  • Защо: Плодотворната, повече от 60-годишна, творческа кариера на кубинската Едит Пиаф е изпълнена с многобройни отличия и признания. Неизчерпаемата енергия на кубинската изпълнителка продължава да впечатлява критиката и публиката и Омара и до днес не слиза от световните афиши. През 2023 г. Омара Портуондо планира да посети Мексико, Бразилия, САЩ и Европа с ново световно турне с името VIDA, част от което става и България.

Les Francofolies 2023

  • Къде: Гребен канал, Пловдив
  • Кога: 16 и 17 юни
  • Кои: Les Francofolies е най-големият международен фестивал за съвременна франкофонска музика. Пет поредни години българското му издание се провеждаше в Благоевград и то напълно безплатно за всички меломани. Това обаче се промени - през 2020 г. София беше домакин на събитието за първи път и за първи път фестивалът не беше и безплатен. След двугодишно прекъсване, тази година фестивалът се завръща - този път в Пловдив. До момента на българската сцена на фестивала са излизали едни от най-популярните по света френски и международни артисти, сред които ZAZ, Нувел Ваг, Gipsy Kings, Патрисия Каас, Боб Синклер, Imany, LP, Кенджи Жирак, Maître Gims, Кристоф Уилем и др.
  • Колко: От 90 лв. до 340 лв. на eventim.bg
  • Защо: Тази година очакваме три големи имена - Imany, LP и Елена Папаризу. Imany, която гостува за пореден път в България, има пленителен глас, невероятно сценично присъствие и преминава през различни музикални жанрове, като фолк соул, блус рок, хип хоп, фънк, поп и класика, с впечатляваща лекота. Що се отнася до LP, или Лаура Перголизи, както е истинското й име, тя е родена в Лонг Айлънд, Ню Йорк, но има италиански корени. Става световноизвестна през 2015 г. с песента "Lost On You". Ние сме тотално влюбени в нея от първо слушане, защото гласът ѝ наистина е уникален. LP идва за втори път у нас, в случая - с актуалния си албум Churches. Елена Папаризу пък е шведската певица с гръцки корени, добре позната като победител в песенния конкурс Евровизия през 2005 г. Освен трите прекрасни дами, на сцената ще се качат и още изпълнители, сред които се открояват имената на Maître Gims, La Caravane Passe, Bon Entendeur и Shouse.

Том Джоунс

  • Къде: Зала 1 на НДК, София
  • Кога: 19 юни
  • Кой: Легендарният уелски изпълнител сър Том Джоунс продължава да се радва на популярност по цял свят, завладявайки публиката с вечната си дискография от хитове и неизчерпаемия си талант и харизма. Със забележителната си кариера, продължаваща повече от шест десетилетия, Джоунс е смятан за един от най-великите певци на всички времена, продал над 100 милиона плочи и получил множество награди.
  • Колко: От 99лв. до 180 лв. на ticketstation.bg
  • Защо: Въпреки че е добре познат с хитове като "Sex Bomb", "Delilah", "Mama Told Me Not to Come", "Green, Green Grass of Home", които се знаят наизуст от няколко поколения меломани, той е преди всичко разнообразен изпълнител с истинска ритъм енд блус душа, като успешно преминава през различни музикални епохи и жанрове. Концертът на звездата в София е част от световното му турне Аges and Stages.

Zucchero

  • Къде: Зала 1 на НДК, София
  • Кога: 23 юни
  • Кой: Получава псевдонима си - Zucchero (захар) в училище, защото учителят го наричал "захар и мармалад". Според друга версия са го наричали така заради розовите му пухкави бузи. Започва да свири на китара като дете и бързо се превръща от един от най-известните италиански музиканти. Албумът му Blue от 1988 г. е най-продаваният в историята на италианската поп музика.
Снимка 610992

Източник: GettyImages

  • Колко: От 70 лв. до 140 лв. на bilet.bg
  • Защо: За наша радост траекторията на новото турне World Wide Tour 2023 на Zucchero минава отново през България и на концерта в НДК ще чуем неостаряващите хитове над един артист с неподражаем глас и над 30-годишна музикална кариера. Забележителнка кариера, по време на която той създава много незабравими хитове, сред които "Senza una Donna (Without a Woman)", "Il Volo", "Baila (Sexy Thing)", "Occhi" и прави дуети с други звезди - от Лучано Павароти, Ерик Клептън и Майлс Дейвис до B.B.King, Брайън Адамс и Брайън Мей.