Задава се дълъг уикенд, което за нас може да означава само едно - повече време за четене. Решаваме да се настроим на фантастична вълна, като избираме по една книга за всеки от трите почивни дни.

3 книги за уикенда от Елизабет Страут, Линда Рътледж и Давид Фоенкинос

3 книги за уикенда

Истории за уютен уикенд

"Червената мантия"

Младата Мареси е прекарала осем години в обучение на остров Менос, а сега се завръща в Ровас, като се надява да предаде древното познание на Червеното абатство в родната си провинция. Там обаче заварва потискаща картина - нов губернатор облага с невъзможни за изплащане данъци народа, който гладува; родителите не желаят да дадат децата си за обучение при нея; а съседи и познати гледат на нея като странник.

Снимка 655676

Източник: Колаж / Изида

Мареси ще трябва да използва наученото и необичайните си способности, за да върне Ровас към живот. И дори ще срещне любовта по пътя. "Червената мантия" на финландката Мария Турчаниноф е част от трилогията за Червеното абатство.

Изд. Изида, 20 лв.

"Маракотовата бездна"

За първи път на български излиза фантастичния роман на Артър Конън Дойл, познат най-вече с романите си най-прочутия детектив в света Шерлок Холмс. "Маракотовата бездна" проследява експедицията на проф. Маракот до дълбока и непозната падина в Атлантическия океан. Той двамата му помощници се спускат в нея със специална метална капсула, прикрепена с въжета към кораба.

Снимка 655675

Източник: Колаж / Изток-запад

Когато зловещо морско създание разкъсва въжетата, тримата изследователи очакват неизбежната си смърт. И тогава в илюминатора на капсулата виждат нещо невероятно - човешко лице. Книгата включва и избрани фантастични разкази на Конън Дойл.

Изд. Изток-Запад, 20 лв.

"Железен пламък"

Ребека Ярос успя да разбие много рекорди с първата част на фентъзи поредицата си "Емпирий" - "Четвъртото крило". Отново сме зад стените на военната академия Басгайът, където се обучават ездачи на дракони. Една от тях е Вайълет Соренгейл, която за изненада на самата себе си не само преживя Вършитбата, а и успя да се свърже с два мощни дракона.

Снимка 655674

Източник: Колаж / Сиела

Във втората й година в академията нещата не стават по-лесно - нов вицекомендант е готов на всичко, за да я унищожи. А залогът е висок - живота на мъжа, когото обича, потайния невероятно красив Зейдън Райърсън.

Изд. Сиела, 33 лв.