Очаква ни освежаващо хладен юнски уикенд, в който да отдъхнем от жегите навън и вместо това да се отдадем на няколко истински парещи криминални случая. На хартия.

3 книги за уикенда от Кевин Бари, Абрахам Вергезе и Дорийн Кънингам

3 книги за уикенда

Посветени на водата

"Убийства в Грейт Дидлинг"

Шведската писателка Катерина Бивалд ни пренася в Корнуол, Великобритания с романа си в стила на така популярните cozy mystery. Героинята й Берит е писателка, която отчаяно търси сюжет за следващия си роман и решава да го открие в забутаното селце Грейт Дидлинг.

Снимка 669476

Източник: Колаж / Сиела

Тъкмо като по поръчка в местната библиотека избухва бомба и убива един човек. Което става повод местните жители напълно да се отдадат на ексцентричностите си и дори да организират фестивал за книги и убийства.

Изд. Сиела, 25 лв.

"Код 93"

Излизаме от света на cozy mystery, за да се озовем в този на брутални истински престъпления. Точно от тях се вдъхновява Оливие Норек - бивш полицай с 15-годишен стаж като лейтенант във френската полиция. В дебютния си роман той преплита сюжети, минали пред очите му, за да забърка един наистина вцепеняващ криминален трилър.

Снимка 669479

Източник: Колаж / Enthusiast

В центъра му е капитан Виктор Кост от парижкото предградие Сен Дени, който се изправя пред съживил се труп на масата на аутопсии и загадъчно позвъняване на мобилния телефон на наркоман, починал при странни обстоятелства.

Изд. Enthusiast, 20 лв.

"Арката на лястовицата"

Третата книга в днешната ни селекция също е на европейски автор - датчанката Сисел-Йо Гейсен, която е биолог по образование. Романът й се занимава с така противоречивата тема за ваксините. Професорът по имунология Кристиан Сторм е открит обесен в кабинета си и по всичко личи, че става дума за самоубийство.

Снимка 669477

Източник: Колаж / Персей

Асистентката му Марие обаче не е убедена в това - наскоро Сторм е открил шокиращи данни за ваксинационните програми в развиващия се свят след проучване в Гвинея-Бисау. Полицейският инспектор Сьорен Мархог се заема да разнищи случая.

Изд. Персей, 29.99 лв.