Юни почти се изтърколи, а лятото официално вече е тук. Посрещаме го с три книги, всяка от които чакаме отдавна по различни причини, колкото различни са и заглавията в днешната ни селекция.

3 книги за уикенда от Катерина Бивалд, Оливие Норек и Сисел-Йо Гейсен

3 книги за уикенда

Три коренно различни криминални сюжета

"Внучката"

Берлин в наши дни. Съпругата на Каспар се самоубива, а трагичното събитие става причина той да разкрие ревностно пазена тайна от миналото й. Преди почти половин век, малко преди да избяга в Западна Германия, Биргит е родила дете от друг мъж. Каспар се заема да открие дъщеря й, като това го води до общност на неонацисти, сред които живее 14-годишната Зигрун, внучката на Биргит. Дали той ще успее да я откъсне от тази среда и да й осигури нов живот?

Снимка 670722

Източник: Колаж / Кръг

Новият роман на Бернхард Шлинк, авторът на "Четецът", излиза в точния момент от историята на човечеството, когато в Европа отново се надига крайнодясна вълна. А темата за грешките и болките от миналото продължава да е все така актуална.

Изд. Кръг, 24.90 лв.

"Буря над Тъкачната вила"

Оставаме в Германия, където Паул Мелцер и неговата Тъкачна вила ще бъдат изправени пред нови изпитания. Годината е 1935-а, а сянката на нацизма е надвиснала над страната. Фабриката на Мелцер е в трудна финансова ситуация, която се задълбочава още повече, когато работата на шивашкото ателие на съпругата му Мари е затруднена.

Снимка 670720

Източник: Колаж / Лемур

Причината е тръгналата мълва, че Мари е от еврейски произход. Паул получава съвет незабавно да се разведе с нея, ако иска да оцелее. Какво решение ще вземе той и как то ще е отрази на съдбата на семейство Мелцер, както и на бъдещето на Тъкачната вила?

Изд. Лемур, 27.90 лв.

"Как да се влюбиш в мъж, който живее в храст"

29-годишната шведка Юлия пристига във Виена заради гаджето си Матиас. Начинаеща писателка, тя търси история във всичко, но проблемите във връзката й я принуждават да прекарва всяка свободна минута в работа като преподавател по английски за безработни австрийци. Един ден в парка я заговаря Бен - 24-годишен бездомник от Канада, който живее в храст в Щадпарк.

Снимка 670721

Източник: Колаж / Колибри

Това е началото на една любовна история, на която всички приятели на Юлия ще се противопоставят. Авторката на романа Еми Абрахамсон има също толкова екзотична съдба като героинята си - запознава се с бездомник в Амстердам, а днес живее заедно с него и двете им деца в Швеция.

Изд. Колибри, 22 лв.