Dark определено е един от най-провокативните сериали в последното десетилетие. Той вдигна високо летвата на европейските продукции на Netflix, повлече крак в една много актуална тема за последните години - паралелните реалности, и освен това създаде мистерия, каквато май не сме изживявали от "Туин Пийкс" насам.

Сега обаче няма да говорим за Dark, а за нов сериал от създадетелите му Баран Бо Одар и Янте Фризе. Името му е 1899 и, както се предполага, действието се развива на границата между два века. Както и между два свята...

Защото сюжетът проследява параход с мигранти, който отплува от Лондон към Америка. На борда му са хора от всякакви европейски националности и социални прослойки. По пътя корабът ще попадне на друг подобен, а срещата им ще промени напълно курса и на двата, както и на пасажерите им.

От оскъдния тийзър не става ясно дали ще има залитане към актуалната тема с миграцията и европейската идентичност. Но затова пък 1899 ни обещава също толкова съспенс, мистерии и изненади, колкото и в Dark.

Премиерата на 1899 се очаква през 2022 г.