Всъщност, освен заглавие на книгата на Захари Карабашлиев и име на новия филм на Виктор Чучков-син, "18% сиво" е термин от фотографията - неутралният цвят, отправната точка, от която се настройват черното и бялото. Те са лесни за постигане, но по-важно е то - сивото. Защото е балансът както в черно-бялатa фотография, така и в черно-бялото на живота.

Филмът "18% сиво" разказва историята на Стела (Доля Гавански) и Зак (Руши Видинлиев) - млади, влюбени и жадни за живот. Той е фотограф, получил номинация за престижна европейска награда, а нейната голяма страст е рисуването.

Стела и Зак живеят скромно във Варна, докато един ден не решават да емигрират, защото нали мечтите са затова - за да се следват. И макар всеки да има своите си, двамата се държат един за друг, защото и целите им са едни.

Снимка 463167

Източник: 8PM

Лошото е, че попадат в коренно различен свят, в който сякаш място за "ние" няма. И така, сбъднатата мечта на влюбените постепенно се превръща в техен оживял кошмар.

В търсене на свое ново място под слънцето, двамата успяват да загубят своята идентичност - тази, която преди години ги е накарала да се влюбят. И когато Стела затваря вратата от външната страна за последно, помежду им сякаш не е останало нищо. Нищо, освен въпросът на Зак какво не успя да й даде.

Снимка 463188

Източник: Facebook / 18% Grey Movie / 18% Сиво Филм

От тук нататък филмът проследява живота на Зак, дългия път, по време на който търси и себе си. Срещи с непознати, съприкосновения с нови емоции и опити да се почувства отново жив и цял.

За разлика от романа, във филма "18% сиво" действието се развива във Великобритания, а не в САЩ. Което напълно оправдано - в крайна сметка американската мечта от 90-те е вече далече от всички нас. Днес младите българи търсят своето място не отвъд Океана, а в Европа, тук, на континента, част от който са и те самите.

Снимка 463172

Източник: Facebook / 18% Grey Movie / 18% Сиво Филм

Нормално и очаквано, челите книгата ще открият още някакви разлики във филма. Няма обаче да им липсва онова непрекъснато лутане, което познават от страниците на романа на Карабашлиев - лутане между минало и настояще, между спомените и моментните емоции на Зак, всичките в рязък контраст с 18-те процента сивота на живота.

"18% сиво" е в кината от 24 януари.