Vogue е известен като "модната библия", но и не само. Защото списанието е и отражение на актуални обществени явления, докато в същото време поставя важни личности в светлината на прожекторите. Така например Хари Стайлс стана първият мъж на корицата на британския Vogue, сниман облечен в женско облекло, за да бъде предадена позицията за полово неутрално отношение към хората. Още по-отдавна пък изданието избра за корицата си носителката на Нобелова награда за мир и активист Малала Юсуфзай.

Lordi - финландската метъл група, която се снима с чанти Prada за Vogue Scandinavia

И метълите носят Prada

Финландска метъл група в модна фотосесия

Броят за юли/август на немския Vogue обаче поставя акцент върху историята на 102-годишната Марго Фридлендер. Така тя се превръща в един от най-възрастните хора на корицата на списанието. А мястото ѝ там определено е оправдано, предвид житейския ѝ път.

Марго Фридлендер е сред оцелелите при Холокоста и със сигурност има какво да разкаже. Още повече, че е превърнала в своя работа това да разказва на хората какво е преживяла. Винаги със състрадание и без да бъде като сочене с пръст. Освен това все така не се уморява да предава своето послание.

"Не гледайте какво ви разделя. Вижте какво ви обединява. Бъдете хора, бъдете разумни", призовава тя чрез немския Vogue.

Но житейските си истории и уроци Марго Фридлендер разказва основно както в училища, така и в германския Бундестаг. Винаги е гост на събития, които отбелязват Холокоста. Има и няколко отличия, сред които Орден за заслуги на Федерална република Германия, както и почетна докторска степен от Свободния университет в Берлин, пише Deutsche Welle.

За да стигне до тези моменти в живота си обаче, германката с еврейски корени преживява едни от най-големите ужаси в историята на човечеството. Тя е на 12 години, когато Хитлер идва на власт. И си спомня как точно започва всичко. Семейството ѝ е убито от нацистите, докато самата тя е била скрита от германците в Берлин. През 1944 г. обаче попада в лапите на Гестапо и е депортирана в концентрационен лагер Терезиенщат.

Скоро след освобождаването си се омъжва за съпруга си Адолф Фридлендер. Двамата заедно емигрират в САЩ. Той обаче почива през 1997 г. Години по-късно тя все пак решава да се върне в Берлин, въпреки съмненията, че завръщането ѝ към мястото, където са се случвали ужасите, е било добра идея. През 2008 г., когато написва мемоарите си Try to make your life, тя предприема пътуване из страната, за да разпространява своето послание.

Освен вдъхновяващата история на Марго Фридлендер, от Vogue имат и още една добра причина да я изберат за новото лице на корицата си. И тя се крие в афинитета на жената към модата.

Като млада тя всъщност мечтае да стане шивачка и моден дизайнер. И прави стъпки към осъществяването на желаната професия. Така през 1936 г. се записва в Берлинското училище за изкуства и занаяти и изучава мода и рисуване. Иска самостоятелно да създава дрехи и мечтае смело, но Холокостът променя всичко.

Въпреки това модата остава част от живота на Марго Фридлендер. Пред Vogue тя споделя, че дрешника ѝ в дома за възрастни хора в Берлин е пълен с "винтидж" дрехи, които все още носи, но има и дрехи и аксесоари на известни дизайнери.

Джиджи Хадид е секси гимнастичка на корицата на Vogue Франция

Джиджи Хадид е секси гимнастичка на корицата на Vogue Франция

Когато спортът и модата намерят пресечна точка

На фотосесията, която изданието организира в Ботаническата градина на Свободния университет в Берлин, тя се снима с цветни, стилни дрехи, някои от тях с флорални мотиви. Споделя, че любимият ѝ аксесоар е спомен от майка ѝ - голяма кехлибарена огърлица, която носи само за много важни поводи. Но колието не е само, за да привлича внимание и е много повече от модно изявление - то е символ, изявление като цяло само по себе си.