Новак Джокович, Роджър Федерер и Рафаел Надал са тримата тенисисти, които доминират в ATP през последните около 20 години. 

Трейлър на Federer: Twelve Final Days филмът за последните 12 дни от кариерата на Роджър Федерер

Ставаме свидетели на последните 12 дни от кариерата на Роджър Федерер

Трейлър на Federer: Twelve Final Days

Те винаги са демонстрирали спортсменски отношения, когато се срещат на и извън корта. Но Роджър Федерер призна, че има някои неща, за които съжалява и до днес.

В документалния сериал за последните 12 дни от кариерата си - Federer: Twelve Final Days, швейцарецът говори за голямото съперничество и появата на сръбския тенисист в картинката.

И макар Джокович да държи няколко рекорда в тениса, които според някои го правят най-великия, то признанието на постиженията му не е такова, каквото е за Федерер и Надал. 

Швецарецът има обяснение за това. Според него, феновете на тениса са били влюбени в идеята за съревнование между него и Надал и когато звездата на Новак Джокович е изгряла, е "развалил купона".

"Тогава Новак се появи със силната си личност и невероятното желание да спечели на всяка цена. Мисля също, че Новак беше предизвикан от връзката с феновете. Мисля, че този дълбок фокус може би изплаши някои хора", казва Федерер във Federer: Twelve Final Days, пише Eurosport.

Снимка 669157

Източник: GettyImages

Швейцарецът допълва, че според него сърбинът е останал неразбран. Но сега, когато вижда нещата по-ясно, той разбира какви са ценностите на Джокович и колко много той държи на семейството си.

Рдожър Федерер си спомня и първия път, в който е играл срещу Новак Джокович. Това е било през 2006 г. в Монако и след мача швейцарецът си е помислил, че съперникът му не играе никак лошо.

След Roland-Garros - и Карлос Алкарас измести Новак Джокович

Алкарас измести Джокович, но остава ли Григор Димитров в топ 10

Ето какви промени настъпиха в класирането на най-дорите 10 в света

"Въпреки че имаше известен шум около него, не бях напълно убеден. Мисля, че не отдадох на Новак уважението, което заслужаваше, заради техническите му недостатъци", признава Федерер. Но допълва, че с времето сърбинът е подобрил изключително много всички аспекти от играта си, което го е превърнало в "чудовищен играч".