След девет години начело на Apple, Тим Кук най-сетне стана част от клуба на милиардерите. Той зае поста изпълнителен директор на технологичния гигант през 2011 г. , когато Стив Джобс се оттегли. А под негово ръководство компанията продължи своя път напред към иновациите.

Първият милиард на Кук си е цяло събитие в Силициевата долина, защото той не е основател на компанията, която му помогна да натрупа това състояние. Всъщност, той притежава едва около 0.02% от акциите на Apple, което се равнява на близо 375 милиона долара.

Прескачането на прага от един милиард се дължи на повишението на цената на акциите на технологичния гигант от преди няколко дни. Така неговата обща стойност на фондовата борса надхвърли 2 трилиона долара, а цената на една акция достигна почти 451 долара, предава CNN.

Снимка 491903

Източник: GettyImages

Миналата година заплатата на Кук като изпълнителен директор достигна три милиона долара. А постъпленията от предишни продажби на акции, дивиденти и други компенсации добавят още 650 милиона долара към нетната му стойност.

Под ръководството на Кук цените на акциите на Apple постигнаха осемкратно увеличение. Освен това, компанията представи десетки нови продукти и разшири дейността си в области като предоставянето на абонамент за телевизия.

iOS 14, Android 11, Google, Apple, Tap, Tap и новата функция, която идва при операционни системи

Гърбът на смартфона става тъч панел с Android 11 и iOS 14

Нова обща функция за двете операционни системи

Кук е известен като истински работохолик, който става в 4 сутринта и посвещава целия си ден на Apple. Безкомпромисен е към служителите и винаги иска най-доброто. През 2014 г. той заяви публично, че е гей, а скоро след това и че ще дари по-голямата част от богатството си за благотворителност, припомня Guardian.