Собственикът на ресторант в швейцарския курорт Винтертюн смята да обогати менюто си с няколко нови вида яхнии, сосове и супи, приготвяни с майчина кърма.

"Всички ние сме отгледани с това мляко, защо да не го включим в диетата си?", пита Ханс Локер.

Той привлече вниманието на повечето медии в страната, след като през миналата седмица публикува обява, търсеща жени, склонни да предоставят мляко за кулинарните му нужди, срещу цена от около 10 евро за литър.

"За пръв път сготвих нещо с човешко мляко след като се роди дъщеря ми. Получават се наистина вкусни ястия, но винаги трябва да добавяте малко сметана, за да запазвате консистенцията", разкрива професионални тайни Локер.

Местните органи по хранителен контрол не знаят как да реагират, тъй като човешкото мляко не попада сред забранените храни.

"Хората като производители на мляко не са предвидени в закона. Те не са нито сред забранените видове като маймуните например, нито сред разрешените като овцете и кравите.", обясняват от Цюрихската лаборатория за хранителен контрол.