Rolling Stones са една от най-емблематичните рок групи и продължават да радват феновете си с концерти на живо и до днес. С европейското си турне Sixty, което завърши в Берлин през август, те направиха своето завръщане на сцена.

Мик Джагър на 79

Мик Джагър на 79

Секс, наркотици и рокендрол

Тази година е особено специална за групата, тъй като се навършват 60 години от основаването ѝ. И за да бъде отпразнуван подобаващо поводът, от Британския кралски монетен двор решават да създадат специална колекционерска монета.

Тя е от пет паунда и включва силуетно изображение на членовете на Rolling Stones - фронтменът Мик Джагър, китаристите Кийт Ричардс и Рони Уд и покойният барабанист Чарли Уотс. Самото име на групата също е изписано върху монетата в характерния стил на шрифта.

Снимка 597512

Източник: royalmint.com

А тя е специална и с още нещо. Според Монетния двор е една от последните пуснати монети за годината с лика на покойната вече кралица Елизабет Втора.

Снимка 597511

Източник: royalmint.com

"Щастливи сме да бъдем почетени чрез официална монета на Обединеното кралство. Още по-важно е, че изданието съвпада с нашата 60-а годишнина", се казва в изявление на Rolling Stones.

Снимка 597510

Източник: royalmint.com

Групата се присъединява към Queen, Елтън Джон, Дейвид Боуи и The Who, които също са били почетени като легендарни британски артисти с монета от серията "Музикални легенди".

The Rolling Stones, U2, Елтън Джон - изпълнители и групи, продали най-много билети през последните 40 години

Ето кой продава най-много билети за концертите си

Топ 15 на артистите през последните 40 години

Очакванията са петото ѝ издание, посветено на Rolling Stones, да бъде търсено както от колекционери на монети, така и от музикални фенове. Желаещите да се сдобият с нея обаче ще трябва да са готови да платят съответната цена - между 15 и 465 паунда, пише npr.