Дни след като стана ясно, че кралица Елизабет Втора е одобрила желанието на принц Хари и Меган Маркъл да напуснат кралския двор, вече имаме повече яснота и какви ще са последствията от това решение.

Вчера, 18 януари, от британския кралски двор публикуваха нова официална позиция, споделена и в Instagram профила на Хари и Меган.

От нея разбираме, че разговорите с по-малкия син на принц Хари и неговата съпруга не са само от последните дни, но и от последните месеци. А сега вече се е достигнало до конструктивно решение, което да подкрепи желанието на херцога и херцогинята на Съсекс.

От пролетта влиза в сила нов режим по отношения на начина на живот на Хари и Меган. Те се оттеглят от всички кралски задължения, които са имали до този момент, както и от военните такива.

А оттам следва, че няма да получават и пари от фондовете на кралското семейство. Освен това, Хари и Меган са се договорили с кралицата да изплатят всички средства, които са дадени за ремонта на Frogmore Cottage миналата година, като в замяна запазят имението като свой дом на Острова.

С разрешението на кралицата, съпрузите ще продължат да се занимават със своите частни патронажи и организации с благотворителна цел. Те обаче вече няма да бъдат официални представители на кралицата.

В позицията също така се казва, че Хари и Меган вече няма да носят своите кралски титли и към тях няма да се обръщат с "ваше кралско височество".

Все още обаче няма яснота по въпроса с охраната на съпрузите.

"Хари, Меган и Арчи винаги ще бъда обичани членове на моето семейство. Осъзнавам предизвикателствата, през които те преминаха в последните две години и разбирам тяхното желание за по-независим живот.", се казва в позицията на Елизабет Втора.

Тя също така не пропусна да им благодари за отдадената им работа в страната и извън нейните граници. Специално благодарности получи и Меган за това, че успя толкова бързо да се впише в кралското семейство. То се надява, че постигнатото решение ще им помогне да изградят своя нов, щастлив и спокоен живот.

Принц Хари, Меган Маркъл и защо решиха да напуснат кралския двор

Защо Хари и Меган напуснаха кралския двор

Всеки със своите причини

Херцогът и херцогинята също благодарят на кралицата и кралското семейство за безкрайната подкрепа, която са им оказвали и им оказват сега, когато отварят нова глава от живота си.