Всичко обичаме пица, особено децата. Но мнозина от нас често я избягват най-вече заради тестото. Както винаги, и в този случай има здравословно решение.

Пица „Маргарита“, Рафаело Еспозито, Маргарита Савойска и легендата за най-известната пица в света

Кралицата, на която е кръстена пица „Маргарита“

Любопитната история на неаполитанския специалитет

Наскоро прочутият модел, актриса и предприемач Тайра Банкс публикува в Instagram снимка на своята пица Rainbow, която приготвя на 5-годишния си син Йорк.

Именно покрай нейния профил стигнахме и до самата рецепта, най-важното в която е именно тестото. Главна роля в него играе карфиолът и се приготвя без брашно.

Пицата Rainbow не само, че изглежда страхотно и е далеч по-здравословна от класическите варианти, но и се приготвя бързо. Най-малкото защото не е необходимо да губим време в изчакване тестото да втаса.

Ето и как точно я приготвя Лейла от GIMME Delicious:

Стъпка 1

Започваме с тестото от карфиол. Сваряваме зеленчука, оставяме го да се охлади и после го изцеждаме от водата. Ето тук е ключовият момент - да го изцедим до последната капка.

След това го слагаме в дълбока купа и добавяме останалите продукти:

  • 1 яйце
  • 1/4 ч. ч. настърган пармезан (или 1/2 ч. ч. моцарела)
  • 1/4 ч. ч. настъргана моцарела
  • сол на вкус
  • чесън на прах (по избор)
  • розмарин
  • риган
Карфиолът, отслабването, подуването и какво още да очакваме от зеленчука

2 плюса и 2 минуса на карфиола

Равен мач за отбора на белия зеленчук

Смесваме ги, докато придобият вид на тесто. След което го разстиламе върху кухненска хартия за печене, която предварително сме намазани с малко зехтин.

Снимка 526429

Източник: iStock

Запичаме блата за 12-15 минути или докато краищата придобият златист цвят.

Стъпка 2

Изваждаме готовия блат от фурната, покриваме го с доматен сос, поръсваме с моцарела и нареждаме зеленчуците, които преди това сме нарязали на кубчета. И пицата ни е готова.