Най-обсъжданият член на кралското семейство на Норвегия дори не е сред официално работещите - това е принцеса Марта-Луизе, която тази година ще сключи брак с доста спорната фигура на американец, обявил се за шаман.

Принцеса Марта-Луизе и годеникът й шаман Дюрек с новина за датата на сватбата си

Неочаквана кралска сватба на хоризонта

Принцеса Марта-Луизе има новина

За сметка на това семейството на брат й принц Хаакон, който е и престолонаследник, рядко влиза в новините. А когато това стане, не е по много приятен повод. Като сега например - съпругата на Хаакон отново има здравословни проблеми.

50-годишната принцеса Мете-Марит беше диагностицирана с хронична белодробна фиброза през 2018 г. Оттогава задълженията й към двора са силно ограничени, за да може тя да пази здравето си.

Мете-Марит със съпруга си на коронацията на крал Чарлз

Източник: GettyImages

Мете-Марит със съпруга си на коронацията на крал Чарлз

Въпреки това явно то се е влошило, защото Мете-Марит не успя да присъства на Златния юбилей на шведския крал Карл Густав - едно от най-големите събития за годината в календара на всички скандинавски монархии.

"Принцесата ще продължи да има намалена активност и няма планирана официална програма тази седмица или по време на есенните ваканции", се казва в официалното съобщение на норвежкия кралски двор до изданието Dagbladet.

Явно състоянието на Мете-Марит не се подобрява, въпреки че тя е настроена оптимистично. "Въпреки че подобна диагноза ще ограничи някои аспекти в живота ми, съм доволна, че болестта беше открита толкова рано", казва принцесата в предишно интервю.