Една от първите големи самостоятелни прояви на Камила като кралица-консорт се състоя в началото на тази седмица. Тя събра на прием в Бъкингамския дворец кралски особи и дами от различни неправителствени организации по повод Международния ден за борба с насилието над жени и момичета.

Камила, кралица Рания, принцеса Мери и защо кралицата-консорт ги посрещна в Кларънс Хаус

Специалните гости на кралицата-консорт Камила

Кого посрещна в резиденцията си

Събитието обаче беше помрачено от скандал, разразил се часове след края му. Нгози Фулани, представителка на фондацията Sistah Space, която се бори с домашното насилие, публикува в Twitter разказа си за това как е била атакувана на база на цвета на кожата си по време на приема.

Тя казва, че една от приближените дами на кралицата-консорт - 83-годишната Сюзън Хюси, която също така е кръстница на принц Уилям, е дошла до нея да я разпитва от къде е.

Камила с някои от официалните гости, между които кралица Рания, принцеса Мери и съпругата на украинския президент Олена Зеленска

Източник: GettyImages

Камила с някои от официалните гости, между които кралица Рания, принцеса Мери и съпругата на украинския президент Олена Зеленска

"От коя част на Африка сте?", е бил един от въпросите към Фулани, както и от каква националност е представителката на благотворителната организация. На това тя е отвърнала, че е британка и е родена във Великобритания. На което Хюси е продължавала да настоява, че иска да знае от коя част на Африка или Карибския регион идва Фулани. Пълният им разговор е в долната публикация.

На случката стават свидетели две други дами - Манду Рийт от партият Women's Equality и друга чернокожа жена. Представители на принца на Уелс коментират случая като неприемлив и казват, че "расизмът няма място в обществото ни". Бъкингамският дворец също побърза да осъди поведението на Хюси.

Самата тя е поднесла "искрените си извинения" за случилото се и е напуснала позицията си в Бъкингамския дворец. Според Фулани по-правилно би било тя бъде "образована" за това какво е приемливо поведение, а според Рийт случаят е показателен за "институционалния расизъм", пишат от Guardian.