През 2005 г. Наоми Кембъл създава благотворителната организация Fashion for Relief, като целта й е да събира средства за децата по света, живеещи в бедност и в конфликтни зони. Наистина са събрани милиони, но не всички очевидно са използвани за благотворителност.

Снимка 555903

Източник: GettyImages

Защото срещу организацията на супермодела започва разследване за присвояване на средства.

The Charity Commission ще проверяват дали Кембъл и останалите членки на управителния съвет на Fashion for Relief "правилно са упражнявали правните си задължения и отговорности по закона за благотворителните организации", съобщават Guardian.

Освен Наоми, останалите две членки на управителния съвет са Бианка Хелмич и Вероника Силвия Винг Вай О Чоу. От години Fashion for Relief организира бляскави събития, на които събира големи суми пари. Според разследващата организация обаче все още няма публикуван доклад за средствата, набрани през 2020 г., което е закъснение от около 200 дни.

Сметките от 2019 г. обаче са показателни - от събраните 1 722 000 британски паунда 1 606 000 са използвани за организиране на събитието и за плащане на хонорари на пиар агенции. За благотворителност са отишли едва 5515 паунда.

Наоми Кембъл, Queen’s Commonwealth Trust и защо супермоделът стана посланик на благотворителната организация

Наоми Кембъл продължава курса на промяната

Не следва попътен вятър, а благотворителна кауза

От The Charity Commission казват, че за 2019 г. Хелмич например е получила 77 хил. паунда за консултантски услуги и 15 942 паунда за разходи за транспорт.