Социоложката Мирослава Радева вече е била съквартирант във "ВИП Брадър"  - през 2013 г. Тогава тя влезе в играта със семейството си - с дъщеря си Ани и с половинката й Джарет.

Приятелят й Ивайло Станчев също стана част от предаването заради нея. Но близките на социоложката бяха едни от първите, които напуснаха играта, а тя остана на крачка от финала, в който победител стана Станка Златева.

Мира Радева разпалено разказва за триковете на Големия брат, за обидите в настоящия сезон на "ВИП Брадър" и без да иска прави паралел с престоя си в Къщата преди четири години. 

Защо в този сезон на "ВИП Брадър", който беше обявен за "сезон на любовта", ескалират единствено скандали? Къде е любовта?

Снимка 316518

Източник: Десислава Кулелиева

Мисля, че има любов... Във всеки сезон е имало. Въпросът е къде продуцентите ще поставят акцента. Самата логика на шоуто е да провокира участниците, така че да покажат различни страни от характерите си.

Скоро при Гала казах, че ролята на Биг Брадър е да противопоставя хората, да ги провокира, чрез което да излезе истинската им същност. Част от конфликтите няма да се случват в Къщата, ако Биг Брадър не подшушва в слушалката на всеки участник.

Като човек, който е бил във формата, според вас какво променя, какво вади на показ характерът на човек в Къщата?

Когато аз бях в шоуто, тъй като останах дълго в него - два месеца, почти до самия финал, очаквах да изкарат нещо, което един от най-близките ми хора там - Пламен Медаров, е казал за мен. През цялото време се подготвях за този удар. После му казах за това мое предположение, а той реагира така: "Ти как може да си помислиш, че ще говоря за теб?" Там стигаш до положение, в което във всеки момент очакваш удар в гърба от всички.

Снимка 316786

Източник: Валентин Киров

Спомних си случай с Лияна, с която съм в много добри отношения. Всъщност имаше няколко ситуации с нея - едната беше, когато казах колко е умна, защото се е сетила рано сутрин да си сложи очила, за да не личи колко сме подпухнали. Защото аз ходех както вкъщи. И това мое изказване беше излязло все едно й се подигравам. Но тя се сети, че го бях казала пред нея, както и че не е имало нищо обидно в думите ми.

Ето, за такива провокации от страна на Биг Брадър говоря. Защото, ако Лияна не се беше сетила за конкретния разговор, това, което беше извадено, звучеше наистина интригантски и грозно.

Ако отново имате шанс да влезете в тази игра, ще го направите ли и какво бихте спестила на зрителите?

Не знам, не мога да кажа, че бих спестила каквото и да било. Винаги, в целия си живот съм била много открит човек и противно на това, което средно българският манталитет казва, че не трябва всичко да се показва, аз вярвам, че искренният човек печели с искеността.

Едни ще те приемат, други ще те отхвърлят, но ти нямаш нищо на заден план, ти се показваш какъвто си. Все пак с едно ограничение, което ми се струва важно в контекста на това, което гледаме сега.

Снимка 316811

Източник: Валентин Киров

Неискреността наранява другите. Ние, нашата група в Къщата, бяхме упреквани, че едва ли не сме лицемери и не казваме истината в очите на другите. Не може да плющиш някаква си твоя истина и да обиждаш. Селските общества, в които не е имало добре изградена аристокрация, си позволяват да плющят етикети в лицето на другия, и единия ден да се карат, а на другия - да се прегръщат. В развитите общества, на които ние имаме претенции, че искаме да подражаваме, аристокрацията е изработила етикет на поведение, и той е затова - да не се караме за щяло и нещяло, да сме малко по-цивилизовани.

Затова не приемам поведението на Шеф Петров, който обижда всички. Това е най-грозната страна на този манталитет. Казват, че бил искрен... В какво е искрен - в глупостта, в арогантността. В това ли трябва да се изразява нашата искреност? Така че, аз вероятно бих била същата, каквато бях във "ВИП Брадър" 2013 г.

Със семейството си

Източник: Личен архив

Със семейството си

Знаех, че всички ще бъдат подразнени, че влизам в Къщата със семейството си. Имахме собствен апартамент, баня и тоалетна. Но аз не знаех, че 17 души са с една баня и тоалетна - нещо, което ме потресе. Това беше предварително сложена "мина". Веднага щом разбрах, казах на момичетата да ползват нашата тоалетна, както и на момчетата. Има едни подобни "мини", които залагат в Къщата, за които човек не си дава сметка.

Седмичните мисиите също са сред тях и продуцентите могат да направят така, че те да не бъдат спечелени. Защото има плик, който те по всяко време на денонощието могат да сменят. Съгласна съм, че играта е направена, за да провокира емоциите на съквартирантите, но трябва да се знае, че всичко е в ръцете на продуцентите.

С любимия й Иво

Източник: Личен архив

С любимия й Иво

Единствено заради парите ли влизат участниците?

Да, някои смятат, че това ще рестартира кариерата им, а истината е, че не е така. Искам да развенчая и един мит - че хората ще загубят много от участието си в шоуто. Вече четири години са минали от пребиваването ми в Къщата, и винаги се намират хора, които казват: "Ние много разбрахме за теб, благодарение на "Биг Брадър"."

Какъв е коментарът ви за Големия брат - предаване, взаимствано от книгата на Джордж Оруел - "1984"?

Форматът е много мъдър и много интересен, особено за хора, които се интересуват от психология и социология. Имам приятелка, която казва, че "Биг Брадър" не й е интересен, но като ме слуша мен, й било много интересно.

Като човек, който работи в тази сфера, в мен форматът провокира друг вид асоциации. Кара ме да надникна в човешките отношения, макар и провокирани от Големия брат, въобще в обществото да се вгледам. Въпреки че не трябва да забравяме, че това не е научен експеримент, а развлекателно шоу.

В този смисъл, като че ли предаването малко се надценява. Но на този формат всякакви предизвикателства са обосновани дотолкова, доколкото и участниците са приели тези условия, за които са информирани в договорите си. 

Иво - мъжът до Мира

Източник: NOVA

Иво - мъжът до Мира

Вие защо влязохте преди четири години в шоуто?

Влязох заради децата, които не искаха да откажат предложенията и хонорарите си. Заради мен влезе и Иво, за да ме пази и защитава. Какъвто всъщност е и сега. Той ми е много верен човек и винаги е така. Само че тогава лошо изчислихме.

Ани и Джарет

Източник: Личен архив

Ани и Джарет

Продуцентите веднага направиха така, че да ни разделят като семейство. Аз мислех, че ще ме изгонят заедно с него, но това беше грешната прогноза. Искахме децата да останат, а ние да излезем, защото смятахме, че не сме интересни.

Снимка 316816

Източник: Марина Чамуркова

Добре че бяха всички тези хора вътре. И колкото и да се говори срещу лагерите, Ники Кънчев правилно ме разбра и каза, че съм си направила ново семейство в Къщата. И наистина е така. Ирина Флорин, Пламен Медаров, Мариян Кюрпанов, Лияна, Йоко - Йоана Захариева не винаги афишираха връзката си с мен, за да не си разрушат отношенията с другия лагер, но реално във всяка една ситуация те бяха с мен и ме подкрепяха. Наистина съм им много задължена. Защото какво е един силен характер, ако не намира подкрепа. Аз я намирах и бях щастлива, че съм с тези хора там.