Последните месеци отново не са никак лесни за Марк Зукърбърг, но той сякаш вече е свикнал все за нещо да го обвиняват. Досега причината обаче бе социалната мрежа Facebook. А сега двамата със съпругата му Присила Чан се забъркаха в друг скандал.

Марк Зукърбърг, охраната му и колко милиона плаща Facebook за нея

Милионите, които Facebook плаща за охраната на Зукърбърг

И защо Безос действа различно

Двамата бивши служители, които са работели в дома на семейството, се оплакаха от сексуален тормоз и дискриминация от страна на колегите си и нередовно изплащане на заплатите от страна на двойката работодатели.

И двете жалби са подадени миналия месец в Окръжния съд на Сан Франциско. Едната е от името на Миа Кинг, която е описана в съдебните документи като чернокожа жена и член на ЛГБТК общността. Тя работи в охранителната компания Limitless Specialty Services и няколко месеци се грижи за сигурността на семейството.

Пред съда Кинг твърди, че е била "подложена на продължаващ модел на расов и сексуален тормоз и дискриминация" от колеги служители. Също така неведнъж е била жертва на коментари относно сексуалната си ориентация. Освен това й е било повтаряно, че мъжете командват тук. А обвиненията към съпрузите са, че никога не е получавала компенсация за допълнителен труд.

Снимка 551656

Източник: GettyImages

Втората жалба е от мъж на име Джон Доу, който открито се определя като хомосексуален и страдащ от епилепсия. Той работи като "мениджър домакински операции" на семейството от януари 2017 г. до март 2019 г.

По думите на Доу, по време на работата си е бил "незаконно обиждан, осмиван, унижаван, опипван и подлаган на сексуален тормоз" от колеги служители. Той също твърди, че често е работил по повече от осем часа на ден, като допълнителният труд не му е бил заплащан.

Снимка 551657

Източник: GettyImages

Освен това никой не се е съобразявал с епилепсията му, карали са го да носи тежки предмети, а почивките, които са му се полагали, били прекалено кратки, цитират го от People.

Бен Лаболт, говорител на Зукърбърг и Чан пък заяви публично, че след "отделни многоседмични разследвания" твърденията, направени в жалбите, "не могат да бъдат доказани". Адвокатите на ищците пък бяха категорични, че те "се стремят да упражнят конституционните си права, за да бъде истината чута".

Илон Мъск, Марк Зукърбърг, Джеф Безос и необичайните хранителни навици на милиардерите

Странните хранителни навици на милиардерите

Да взимаме ли пример от тях или по-добре не

Нито Зукърбърг, нито Чан, нито други обвиняеми, посочени в жалбата, не са отговорили официално на твърденията в съда. Засега няма насрочени изслушвания в зала.