На 16 септември 22-годишната Махса Амини умира, докато е задържана от полицията за неправилно носене на хиджаб. Официалната версия е, че момичето е починало от сърдечен удар, но разкази на очевидци казват, че тя е била пребита до смърт.

Анджелина Джоли, смъртта на Махса Амини и подкрепата на актрисата за протестите в Иран

Кого подкрепи Анджелина Джоли

Актрисата отново зае активна позиция

Случаят стана причина за нестихващи масови протести в Иран, които се разпростряха и по света.

Милиони жени по света се изправиха в подкрепа на правата на жените и елементарните свободи в ислямската република. Символичният жест на протестите е отрязването на косата и точно това направиха и над 50 френски актриси.

Те излязоха с петиция и видео, на което показват символичния си протест. Сред тях са най-големите звезди на френското кино - Жулиет Бинош, Изабел Юпер, Марийон Котияр, Мелани Лоран, Изабел Аджани, Шарлот Генсбур и майка й Джейн Бъркин, Шарлот Рамплинг.

Жулиет Бинош

Източник: GettyImages

Жулиет Бинош

"След смъртта на Махса на 16 септември иранците, водени от жените, протестират с риск за живота си. Тези хора искат достъп до елементарни свободи. Тези жени, тези мъже имат нужда от нашата подкрепа", се казва в публикацията в Instagram, споделена от много от актрисите.

Видео кампанията в подкрепа на жените в Иран е последвана и отворено писмо, подписано от повече от 1000 човека от киноиндустрията на Франция, съобщават от IndieWire.