Лео Бианки няма нужда от дълго представяне. Ще кажем само, че преди повече от 20 години прави голяма крачка в живота си - като решава да се установи в България. Днес притежава два ресторанта в София, има десетки песни зад гърба си, а от понеделник, 26 февруари, ще го гледаме и в ролята на жури в четвъртия сезон на MasterChef.

Когато продуцентите на предаването му се обаждат с покана да заеме овакантеното от Виктор Ангелов място в Светата троица на журито, Лео няма никакви колебания. "Бях изключително спокоен, защото имах пълната информация за очакванията на продуцентите към мен - да дам на MasterChef погледа на ресторантьора."

Единствените притеснения са за това как ще реагира семейството му, дали ще има тяхната подкрепа. Защото "да бъдеш жури в MasterChef означава дълги снимачни дни, много време извън моя ресторант. Но, разбира се, този влак спира само веднъж и беше само за мен."

От последната му изява като водещ на кулинарно телевизионно предаване са минали шест години, които самият той определя за много важни в живота му. "Родиха се Матия и Николо, станах баща и, всички знаем, че отговорността става по-голяма. Същото се случи и в работата."

Сега той застава рамо до рамо до шеф Андре Токев и шеф Петър Михалчев. Като ресторантьор, Лео Бианки ще следи не само за кулинарните умения на участниците в новия сезон, но и ще търси така важния бизнес нюх.

A post shared by Leo Bianchi on

Лео е свикнал с камерата, но му прави впечатление, че MasterChef е много мащабна продукция, в която хората подхождат невероятно професионално. "Всички работят със сърцето и душата си", казва той, след което добавя: "Да не забравяме, че съм участвал и във формат, в който непрестанно те следят и снимат. Но в MasterChef няма контакт с камерите. Тук контактът ми е с участниците, концентрирам се върху ястията, които те приготвят, и няма как да мисля за камерите."

Доскоро му се обаждат хора, за да го питат могат ли още да се запишат за кастинг. Съветът му и към тях, и към всички останали, е да не се колебаят да рискуват, защото участието в риалити шоу е голям трамплин.

Самият той също би се записал за участие, ако животът му не се бе стекъл по този начин. За него е важно участието да не бъда самоцелно - заради наградата, а кулинарията да продължи да бъде начин на живот за участниците и след това.

A post shared by Leo Bianchi (@leobulgaria) on

Има ли нещо, което е в състояние да свали усмивката от лицето на положителен човек като вас?
Важно e да правим разграничение между Лео, който пее, и Лео, който готви. Когато имам ангажимент, свързан с кулинарията, съм винаги сериозен, и хората около мен знаят това. Ако някой ми предложи първо да пея, след това да готвя, не се съгласявам. Готварството за мен не е просто хоби, а професия. С него си изкарвам прехраната, затова в моята работа няма място за игра.

Кое е ястието, което смятате, че готвите най-вкусно?
Напоследък в България все повече хора правят все по-добри продукти. Така е и с готвачите в кухнята. Всички знаят, че освен ресторантьор, аз съм и главен готвач в моите ресторанти. Създавам рецепти, менюта, като, разбира се, съм и при клиентите, за да им представя новите предложения. Моята работа е свързана с италианската кухня, затова всеки ще е доволен от всяка паста, която опита. Ако пък обичате Турнедо "Росини", готов съм да ви изненадам!

Джейми Оливър, Антъни Бурдейн или Рене Реджепи - ако можехте да бъдете някого от тях, кого бихте избрали?
Рене Реджепи, защото започвам все повече да харесвам северната кухня. Тя е по-чиста, по-точна. Възхищавам му се, че четири пъти оглавява световната класация The World's 50 Best Restaurants, а ресторантите му са с по две звезди Michelin.

Лео Бианки, Андре Токев и Петър Михалчев

Източник: bTV

Лео Бианки, Андре Токев и Петър Михалчев

В кой ресторант в София предпочитате да се храните?
Когато имам възможност, посещавам колеги и приятели. Редовен клиент съм в новия ресторант на Андре. Когато ми се хапва оригинално японско ястие - не говоря само за суши, отивам при Шеф Михалчев. Обожавам креативността на Шеф Петров, уникалните вкусни ястия в Lazy, в Chef`s и на моите приятели италианци.

Ако трябваше да впечатлявате Андре Токев и Петър Михалчев с някакво ястие, какво бихте приготвили за всеки от тях?
Бих заложил на сигурното, на нещо автентично италианско. Шеф Токев има дълбоки познания за кулинарията и е много трудно да импровизираш пред него. Шеф Михалчев, освен че познава всичко, което обитава морето или е японско, е изключително прецизен и внимателен към храната, която се сервира в чиния. Сигурен съм в качеството, вкуса и външния вид на храната, която бих им сервирал, но все пак бих заложил на рецепти, с които съм 100% уверен, че бих ги зарадвал.

Какво ще търсите като качества в състезателите?
Всеки от хоби-готвачите в MasterChef трябва да разбере колко е важно освен да работи в кухнята, да знае как да организира събития в ресторант, как да подхожда към клиентите, как да реагира ако ястието не е достатъчно добро за госта, и разбира се - как да превърне мечтата си в реалност - да отвори свой личен ресторант.

Какви съвети ще се опитате да им дадете?
В кулинарията човек не спира да се учи, винаги има нови техники, нови рецепти. Най-важното е участниците да се научат на дисциплина, да поддържат чисто в кухнята, винаги да пробва храната, преди да я издава, да умее да впечатлява с това, което е в чинията.

MasterChef започва на 26 февруари, от 21 часа по bTV.
Мотото този сезон е "Приготвяме неочакваното". Сред участниците ще видим геолог, приготвял храна за нашата мисия в Антарктида, бивш военен, съпруга на милионер, дама след тежка трансплантация, юрист и пожарникар.