Кралица Елизабет Втора е начело на британската монархия вече 67 години. Очаквано, за този дълъг период е натрупала и значително състояние. За него обаче рядко се говори публично, особено с конкретни числа.

Нова информация по въпроса ни дава книгата на кралския финансов експерт Дейвид МакЛър The Queen's True Worth (Истинското богатство на кралицата). В нея всичко се разказва доста обстоятелствено и с много числа, в които човек не е трудно да се загуби.

Основното обаче е, че експертът оценява настоящото богатство на Елизабет Втора на цели 400 милиона паунда - с 50 милиона повече, отколкото се смяташе доскоро. И за това увеличение има няколко причини.

Снимка 496558

Източник: GettyImages

Първата е в скока на приходите от имение Сандрингам, където принц Чарлз развива сериозна земеделска дейност. Откакто стопанството е класифицирано като биологично чисто, приходите са се повишили с над 55%. Освен това, за лятната си резиденция в Норфолк кралицата е получавала значителни суми под формата на евросубсидии преди Брекзит.

Градините на двореца Уиндзор, кралица Елизабет Втора и защо реши да допусне простосмъртни в замъка

Изненадващото решение на кралица Елизабет

За първи път от 1970 г. насам

Финансовите инжекции от Брюксел обаче вече спряха и това със сигурност ще се отрази на състоянието на кралския двор, макар че сумите, получавани оттам, често остават пренебрегвани, предава Daily Mail.