Докато съпругата му и дъщерите му се наслаждават на лятната си почивка в Майорка, крал Фелипе е зает с официални задължения. Той остави Летисия, Леонор и София на острова, за да замине за Колумбия.

Кралица Летисия, разходката й в Палма де Майорка с доня София и прекалено къса ли е роклята й

Прекали ли този път кралица Летисия

Роклята, която разбуни духовете

В столицата Богота той присъства на официалното встъпване в длъжност на новия президент Густаво Петро.

Част от действията му по време на церемонията (или по-скоро липсата му на такива) предизвика възмутени реакции не само в Южна Америка, но и в Испания. Фелипе останал седнал на мястото си, когато като част от церемонията на сцената беше изнесен мечът на Симон Боливар.

Петро (вдясно) с меча на Симон Боливар

Източник: GettyImages

Петро (вдясно) с меча на Симон Боливар

Боливар е известен като Освободителя в Южна Америка - революционерът е отговорен за извоюването на независимост от Испания на голяма част от държавите на континента през XIX век.

Испанският крал не просто остана седнал, докато останалите от официалните лица и зрителите се изправиха в знак на почит към Боливар. Той се въздържа и от ръкопляскания при преминаването на стъклената кутия с меча на революционера.

От Royal Central поясняват, че първоначално не е било предвидено в церемонията за встъпване в длъжност на новия президент да бъде включено и излагането на меча. Фактът обаче, че Густаво Петро е с леви убеждения е наложило това решение. Лявата испанска партия Podemos също осъди поведението на крал Фелипе и поиска той да се извини. За момента от испанския кралски двор няма коментар.