През последните седем дни Илон Мъск прекара немалко време в съдебната зала, където трябваше да се защитава срещу обвиненията в клевета, отправени от милиардера към британския гмуркач Върнът Ънсуърт.

Илон Мъск, Върнън Ънсуърт, педофил и делото за клевета срещу милиардера

И Илон Мъск пред съда

Как милиардерът се защити в съдебната зала

През 2018 г. Мъск си позволи да нарече британеца "педофил" в Twitter, а той, от своя страна, заведе дело срещу шефа на Tesla, в което пледираше за обезщетение от 190 милиона долара.

В крайна сметка съдът реши, че поведението на Мъск не покрива критериите за установяване на клевета, като основният мотив на заседателите е, че обществото не е познавало Ънсуърт в такава степен, че да разбере към кого точно се отнася обидата.

С други думи, Ънсуърт не е публична личност и, съответно, за широката аудитория не е било ясно, че думите на Мъск са се отнасяли именно към гмуркача.

В същото време хората, които са познавали Ънсуърт лично, са знаели, че думите на Мъск са просто обида, а не разкритие на истински факти за личността на британеца.

При излизането си от съда милиардерът обяви пред микрофоните на BuzzFeed News, че "вярата му в човечеството е възстановена", след като съдебният състав го обяви за невинен.

Илон Мъск, Майе Мъск и семейната им снимка

Другото лице на Илон Мъск

Син за пример

Според адвоката на Мъск комуникацията между него и Ънсуърт е била вид "спор", а в подобен сценарий обидите са нещо очаквано и нормално.