Известният ръгбист от Уелс - Гарет Томас, шокира света с публично признание, че е ХИВ-позитивен.

Принц Хари, Меган Маркъл и как херцогинята на Съсекс поздрави съпруга си за рождения му ден

Обяснението в любов на Меган Маркъл

Как херцогинята на Съсекс поздрави съпруга си за рождения му ден

Гарет Томас призна, че живее с тази тайна от години, през цялото това време е изпитвал и срам. Страхувал се е, че хората ще го съдят и ще се отнасят с него като с прокажен - заради липсата на информираност по въпроса какво означава да си ХИВ-позитивен. Ръгбистът е бил в депресия и дори е мислел за самоубийство.

"Много хора живеят в страх и срам заради ХИВ, но сега аз отказвам да бъда един от тях. Трябва да нарушим стигмата веднъж завинаги", сподели още Гарет Томас като история в профила си в Instagram.

Признанието му предизвика огромен интерес от страна на много медии и фенове на спортиста, но най-интересна се оказа открито изявената позиция на британския кралски двор. 

В официалните профили на херцогът и херцогинята на Съсекс, както и на херцогът и херцогинята на Кеймбридж, се появиха публикации, изказващи подкрепа и уважение към смелостта и постъпката на Гарет Томас.

Един от първите, който сподели мнението си за ситуацията, в която се намира ръгбиста, беше именно принц Хари.

"Гарет, ти си абсолютна легенда! Като споделяш, че си  ХИВ-позитивен, ти спасяваш животи и разбиваш стигмата, показваш ни, че можеш да бъдеш силен и издръжлив, докато живееш с ХИВ. Всички ние трябва да бъдем ужасени от начина, по който си принуден да говориш за истината. Истината си е само твоя и ти си единственият, който може да я сподели и да определи условията, докато аз и милиони по света просто ще стоим зад теб." 

Въпреки че също не пропусна възможността да подкрепи спортиста, принц Уилям беше малко по-обран (както обикновено) в приказките. "Смел както винаги - легенда на терена и легенда извън него. Имаш нашата подкрепа Гарет", са точните думи на херцога на Кеймбридж.