Заради пандемията от новия коронавирус като че ли забравихме колко много други опасни болести съществуват. По света с вируса ХИВ живеят повече от 38 милиона души, а откакто бе открит през 80-те години на миналия век и започна да покосява хората, СПИН е отнел живота на около 33 милиона.

Виктория Бекъм, Дейвид Бекъм, Елтън Джон и серията тениски в подкрепа на фондацията за борба със СПИН

Как семейство Бекъм подкрепи Елтън Джон

Фондацията за борба със СПИН определено има нужда

Съществуват опасения, че пандемията от COVID-19 се е отразила върху достъпа до тестове и лекарства за ХИВ/СПИН. Има също и притеснения, че ограниченията като цяло може да са се отразили на постиженията срещу болестта във Великобритания.

За да отбележат Световния ден за борба със СПИН (1 декември), Комисията по ХИВ, Националният тръст срещу СПИН и фондацията срещу СПИН на Елтън Джон публикуваха 20 препоръки за изкореняване на новите случаи на предаване на вируса за 10 години.

Снимка 507673

Източник: GettyImages

Елтън Джон подкрепи водещи британски благотворителни организации, като призова за по-широко тестване за ХИВ. 

Идеята е тестовете за ХИВ да станат стандартна практика при регистриране на нов пациент от лекар, при правене на цитонамазка или при приемане в спешно отделение на болница. Организациите предложиха също тестовете да се предлагат в аптеките в зоните с повече заразени.

ХИВ, СПИН и първият случай на излекувана жена, без медицинска намеса

Първи случай на излекуван от ХИВ без терапия

Учените са обнадеждени

"Това, което научихме тази година, е колко важни са тестовете. Тестването за ХИВ е в основата на прекратяването на новите случаи в Англия", казва Елтън Джон, цитиран от Reuters. Неговата фондация е набрала почти половин милиард долара за борба срещу ХИВ/СПИН.

"Тестовете за ХИВ да са достъпни и да са норма в цялата здравна система, означава не само хората да се лекуват, но и изследванията да станат рутинни. Това би премахнало част от стигмата, която ни пречи".

ХИВ, СПИН и съединението, което може да унищожи вируса

Съединението, което може да унищожи вируса ХИВ

Ново откритие, което дава надежда на милиони заразени по света

Комисията за борба с ХИВ ще препоръча Англия да стане първата държава, елиминирала предаването на ХИВ до 2030 г., като се стреми към намаляване на случаите с 80% до 2025 г. 

"Тази цел е напълно постижима", заяви Дебра Голд - изпълнителен директор на Националния тръст срещу СПИН. "Но това няма да се случи, ако не правим нищо за нея и само продължаваме както досега."