От години Джордж Клуни е рекламно лице на марката кафе Nespresso, собственост на Nestle. Наскоро разследване на британската телевизия Channel 4 показа как деца работят в шест плантации в Гватемала, която е най-големият производител на кафе в Централна Америка. Според материала на телевизията тези плантации снабдяват с кафе и Nespresso.

Актьорът не скри изненадата и огорчението си, като в изявление каза, че очевидно компанията и ръководството ѝ имат какво да направят по въпроса, и тази работа трябва бъде свършена.

Джордж Клуни поясни, че като дете е работил през летните ваканции в семейното стопанство за производство на тютюн в Кентъки. Затова е и "напълно наясно със сложните въпроси по отношение на селското стопанство и детския труд".

Що се отнася до реакцията на Nespresso, компанията обяви, че са спрели да изкупуват кафе от всички плантации в района на Гватемала. Няма и да подновяват покупките, докато не проведат нужното разследване и не се уверят, че не се използва детски труд, пише CNN.